Palatul Cotroceni - 17 mai 2009

Palatul Cotroceni este o reședință regală din București, care servește azi ca sediu al Președinției României. O parte a palatului este ocupată de Muzeul Național Cotroceni, deschis vizitelor din decembrie 1991

În anul 1679, o mănăstire a fost ridicată de Șerban Cantacuzino pe Dealul Cotroceni în primul an al domniei sale, pe locul unui vechi schit din lemn. Opera lui a  fost continuată de Constantin Brâncoveanu, care venea adesea aici, la fel ca mulţi alţi pelerini. În 1862 Alexandru Ioan Cuza şi-a stabilit reşedinţa de vară la Mănăstirea Cotroceni. Aceste case domneşti le primeşte următorul domnitor, Principele Carol I al României, care decide să construiască în incinta mănăstirii un palat drept reședinţă oficială a viitorilor moştenitori ai tronului. Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic venețian. Construcția a început în anul 1888 (1893 după alte surse). Principesa Maria și Principele Ferdinand s-au mutat la Cotroceni în martie 1896.

În august 1916, la Palatul Cotroceni a avut loc Consiliul de Coroană  în care s-a stabilit intrarea României în primul Război Mondial.

Prin 1925 arhitectul român Grigore Cerchez a reconceput aripa nordică a palatului în stil național romantic, adăugând și două foișoare cu coloane, dintre care unul era replica faimosului foișor de la Mănăstirea Hurezi. Palatul este naţionalizat în 1948, decizia fiind ca  „cele cinci corpuri ale sale, 150 de camere, parc, proprietatea statului” să fie plasate sub administrația Ministerului de Interne.

Între anii 1949 - 1976, Palatul Cotroceni a devenit Palatul Pionierilor. Prin 1959 sau 1960 într-o vacanţă am venit la Bucureşti şi l-am vizitat împreună cu bunicul din partea tatălui, care locuia în zonă.

Avariat de cutremurul din 1977, lucrările de restaurare au durat aproximativ 10 ani. Se pare că intenţia era ca aici să fie locuinţa soţilor Ceauşescu, grădina palatului urmând să înglobeze şi Grădina Botanică de alături. În anul 1984 a fost demolată biserica mănăstirii, ridicată de Șerban Cantacuzino.

După revoluţie, palatul Cotroceni a devenit reşedinţa oficială a Președintelui României.










































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023