Albania - Korçë, 2 septembrie 2017

 

Korçë (sau Korça în albaneză, Curceaua sau Corceao în aromână, Κορυτσά în greacă, Coriza în italiană, Görice în turcă) este un oraș din SE-ul Albaniei, la graniţa cu Grecia. Se află la 850 m altitudine, pe un platou inconjurat de munţii Morava. Numele este de origine slavă, "gorica" ​​înseamnînd "deal".

Populația este de circa 80.000 locuitori, majoritar albanezi dar cu minorităţi importante aromână şi greacă, fiind al 6-lea oraş din Albania ca număr de locuitori.

Prin sec. XIII aici era o așezare mică numită Episkopi. Orașul modern datează din 1480, când Iljaz Hoxha, în timpul domniei sultanului Baiazid al II-lea, a dezvoltat Korçë și a construit o moschee care îi poartă numele. Orașul a început să înflorească când Moscopole aflat în apropiere fost distrus in 1788 de trupele lui Ali Paşa, aici refugiindu-se populaţia aromână, care a înfiinţat cartierul comercial Varosh. Alt val de aromâni vine în secolul XIX, cu rol important în crearea clasei creștine din Korçë.

A avut loc şi o deplasare inversă la sfârşitul perioadei otomane, când locuitorii din toată zona au

emigrat spre alte comunităţi: ortodoxii spre România, Grecia și Bulgaria, iar musulmanii spre

Istanbul. Un coleg de liceu (Relu Cicani) provine din o astfel de familie, stabilită în Târgovişte.

Korçë este disputat în perioada războaielor balcanice şi a primului război mondial, fiind revendicat şi ocupat pe rând de greci, turci, bulgari şi albanezi. Timp de 4 ani (1916 - 1920 a fost sub control francez. Similar, al doilea război mondial duce la ocuparea lui de italieni (aici era principala bază a forțelor aeriene), greci şi germani. După octombrie 1944 devine parte a Albaniei socialiste condusă de Enver Hoxha.

Aromânii din Korçe trăiesc în principal într-un cartier unde vorbesc limba proprie, se ţin slujbe în aromână, au asociații culturale aromâne, divizate în fracțiuni pro-română și pro-greacă. De la începutul sec. XX aici vin din Turcia şi romi, stabiliţi în cartierul Kulla e Hirit.
























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023