Muzeul Aurului din Brad - 22 septembrie 2017

Colecția mineralogică din Brad (Muzeul Aurului) este unică în Europa. Ea a luat ființă în 1896 când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă; ulterior aici s-a adunat cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa, remarcabile fiind exponatele originare din Munții Metaliferi. Colecția are peste 1.300 de exponate din aur găsite în minele din țară și din toată lumea, niciunul din ele nefiind prelucrat de vreun meșter aurar sau bijutier. La ele se adauga peste 1,000 de eşantioane minerale din ţară şi de pe alte continente. Prima consemnare care atestă existenţa Muzeului Aurului (care avea deja cam 200 exponate) este înregistrată în anul 1912 într-un registru de vizitatori.

Toate mineralele prezentate sunt organizate pe criterii științifice: noțiuni generale despre minerale, geneza lor, proprietăți fizice după care pot fi determinate, compoziție chimică etc. Câteva dintre aceste minerale au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.

Muzeul a fost renovat timp de 5 ani și redeschis publicului în decembrie 2012.

Cele mai valoroase exponate sunt două șopârle de aur, evaluate la trei milioane de dolari fiecare când au fost prezentate la o expoziție organizată în Anglia. O piesă deosebită cu care se mândrește muzeul este "Dodecaedrul de aur" numită şi "Balerina" la care se observă forma unui cristal cu 12 feţe. La fel de interesante mi s-au părut şi "Mireasa", "Pana lui Eminescu" "Feriga", "Tunul lui Avram Iancu", "Harta României" şi "Ursul Fram".



















































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023