Biserica reformată din Ighiu – 22 iulie 2015

 Ansamblul bisericii reformate din Ighiu este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Ighiu, judeţul Alba. Ansamblul este format din:

·         Biserica reformată, fostă biserică evanghelică,

·         Incintă fortificată (ruine),

·         Casa parohială reformată, fostă casă parohială evanghelică.

Satul Ighiu (Magyarigen în maghiarăGrabendorf, Krapundorf, Krabundorf sau Kuppendorf în germană) este menționat documentar din anul 1206. Biserica actuală - integrabilă stilistic barocului târziu şi rococo-ului - a fost construită între 1781-1783, pe locul unei biserici de piatră din sec.XIII, edificată de coloniștii sași din sat (aduși în jurul anului 1206). Din vechiul ansamblu a supraviețuit doar o parte din incinta fortificată, de prin sec.XV-XVI, cu bastionul de la intrare, încorporat într-o construcție cu etaj ridicată în 1712 şi din care mai persistă câteva elemente gotice. Incinta fortificată adăpostește şi clădirea parohiei reformate (ridicată în 1485).

Biserica este formată dintr-o navă centrală mare, două nave laterale mai înguste un sanctuar hexagonal spațios și un cor decorat cu o balustradă sculptată în stilul barocului vienez. Interiorul este decorat în stil predominant baroc. Acolo se află un amvon de marmură și o orgă monument istoric realizată de Johan Han Tânărul în anul 1796.

În cimitirul din jurul bisericii odihneşte Bód Péter (1712-1769), care a deţinut la Ighiu calitatea de preot-paroh și a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai Transilvaniei din sec. XVIII.






















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023