Horta, Insula Faial, Azore - 12 august 2018

Horta este un oraș din insula Faial, Arhipelagul Azore, cu o climă subtropicală umedă şi o populaţie de aproximativ 7.000 locuitori. Este o oprire principală pentru iahturile şi navele de croazieră care traversează Atlanticul.

În 1467, nobilul flamand Josse van Huerter a ajuns pe Faial debarcând in zona golfului din insulă. A construit aici o capelă mică, în jurul căreia se va dezvolta o mică comunitate numită de Horta (nume derivat din Huerter) şi devine primul căpitan general al insulei, titlu acordat de infantele Fernando în 1468. Insula este initial colonizată cu fermieri din nordul Portugaliei, dar  Huerter atrage un al doilea val de coloniști în special comercianți şi meşteşugari. Fiul lui Huerter, Joss de Utra (numit şi el căpitan general) a continuat această politică de dezvoltare, asa că în 1498, Horta a fost ridicat la statutul de vila.

În 1583-1597 au loc debarcări succesive şi lupte cu trupe spaniole, care distrug mare parte din oraş. Amenințarea constantă a piraților a impus construirea mai multor forturi și turnuri de apărare. Horta se extinde în secolele următoare de-a lungul țărmului. Locaţia sa l-a impus ca o oprire pe rutele comerciale importante între Europa și Lumea Nouă. Mult timp Horta a fost un centru comercial important, de unde se exportau portocale, vin (din Insula Pico), ulei de balenă, iar mai târziu port de realimentare cu cărbune pentru transatlantice. Insula vecină Pico a fost initial o anexă a Hortei (cu case de vară, și terenuri deținute de rezidenți din Faial) până la emanciparea sa la 8 martie 1723.

La 4 iulie 1833, Horta devine oraș și capitală, ca recompensă pentru sprijinul acordat liberalilor în timpul Revoluției Liberale Portugheze. Stema primăriei, a fost acordată prin decret în 1865 de regele Luis I pentru a promova „Orașul meu fidel al Hortei”.

La 23 august 1893 se instalează primele cabluri telegrafice între Horta și Lisabona, oraşul fiind (până în 1969) un post important în comunicațiile intercontinentale. Primul zbor transatlantic efectuat de americanul Albert C. Read in mai 1919 a avut ca escală Horta.

Mark Twain a vizitat Horta în iunie 1867, în drum spre Ierusalim, amintind de acest oraş în povestea sa semi-autobiografică „Inocenții de peste hotare”. Jules Verne a menționat Horta în unul din romanele sale.
Oraşul este situat pe coastă, cu strazi abrupte (fiecare revenire la hotel era o adevărată piatra de încercare), dar cu un farmec şi o viaţă atractivă. Am asistat la un festival şi o paradă unde – printer altele – au trecut şi peste 100 motociclete (nu stiu cum Dumnezeu au fost transportate pe insulă).

































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023