Nessebar, Bulgaria - 23 iunie 2018

Numit si „Perlă a Mării Negre” sau „Dubrovnik al Bulgariei”, Nesebăr (Несебър) este o cetate - muzeu situata cam 120 km sud de Balcic. Se afla pe o peninsulă 850m x 350m în care se ajunge printr-un istm. În timpul existenței sale și-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. În prezent se află conservat doar zidul de vest cu poarta, care leaga orașul de continent.

Cu o istorie de trei milenii, Nesebăr este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, fiind construit pe ruinele așezării trace Mesambria. În 510 i.H grecii l-au numit „Melsambria” (orașul lui Melsa), apoi „Mesambria”. Patronul orașului a fost ales zeul Apollo, grecii construind un templu și un teatru în onoarea sa. Orașul a fost cucerit de romani în 71 î.Hr - pastrand insa importanta si toate privilegiile, inclusiv cel de emitere de monede. Controlat de bizantini, prin anul 680 Nessebar a devenit un centru episcopal, iar in 812, este cucerit de hanul protobulgar Krumt. Din secolul XI capata numele slav de Nessebar.
Apogeul dezvoltării sale este atins sub domnia lui Alexandru I, când orașul era unul dintre cele mai importante centre ale statului bulgar și când s-au construit noi biserici. În 1366, orașul a fost cucerit de cruciații conduși de Amédée al VI-lea de Savoie, care l-au predat bizantinilor.
Din 1396 este ocupat Imperiul Otoman, păstrând importanța sa ca port. După eliberare, Nessebar s-a transformat într-un mic oraș de pescari.
În 1956 orașul vechi a fost proclamat rezervație arhitecturală și arheologică, iar din 1983 este înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porți, care datează din secolele III-IV, bisericile medievale (40 dupa legende, 26 cu dovezi certe) și cele 60 de case din perioada renașterii dau orașului un aer cu totul special.






























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023