Masada, Israel – 30 noiembrie 2011

Masada (Metzadá in ebraică provine din metzudá, „cetate”, "fortăreață") a fost o fortăreață antică ridicata pe o colină la marginea de răsărit a pustiului Iudeei, pe malul vestic al Mării Moarte. Ea se afla la 63 metri deasupra nivelului mării, și la 450 metri față de nivelul Mării Moarte.

Fortăreața a fost ridicată în sec. I î.C. și extinsă în timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare (74-4 î.C.). După cucerirea Ierusalimului de către împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 d.C., Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței iudeilor.

Cei circa 970 de iudei din Masada au preferat să se omoare, după un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani. Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, au fost tras la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați; după aceasta ultimii rămași s-au omorât ei între ei. Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți, și au putut povesti mai târziu cele întâmplate.

Fortăreața Masada a fost redescoperită în anul 1838. Reconstrucția a început în 1966, astăzi Masada fiind und loc de atracție turistica. În 1973 au avut loc aici filmările pentru filmul american  Jesus Christ Superstar. În anul 2001 Masada a fost intrat pe lista patrimoniului mondial cultural  UNESCO.











































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023