Biserica romano-catolica "Neprihănita Zămislire" - Orsova, 19.9.2016, 4.7.2022

 

Catedrala Romano-catolică“Neprihănita Zămislire” - Orsova - este considerată o capodoperă arhitecturală a sec.XX , reprezentând totodată o pagină inedită din istoria oraşului.

Biserica este unică in Europa, elementele sale specifice fiind forma de cort a interiorului şi acoperişul în formă de cruce.

Construcţia bisericii a avut loc între anii 1972 - 1976 sub supravegherea arhitectului Hans Hackelmann, în timpul preotului Johann Marcovity. Aprobarea pentru construcţie s-a dat datorită inundării oraşului vechi şi – implicit – a vechii biserici catolice. Dispune de o orgă electronică, dar şi de o orgă mecanică veche , la acestea fiind acompaniat serviciul religios, dar susţinându-se şi concerte. Serviciul religios este ţinut în patru limbi: germană, cehă, maghiară şi româna .

Suita de tablouri reprezentând "Drumul Crucii" a fost pictată de Gabriel Popa, în manieră modern, ele trezind dispute serioase în acea perioadă, mai ales că aici sunt pictaţi - în imagini religioase: revoluţionarul bolşevic V.I.Lenin, gimnasta Nadia Comăneci, fostul Beatles John Lennon şi actorii români Florin Piersic şi Ana Szeles.

































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023