Monumentul de la Adamclisi - 10 septembrie 2018

Tropaeum Traiani este un monument roman situat în Adamclisi (60 Km SV de Constanţa) ridicat în perioada 106-109 d.Hr. în cinstea împăratului Traian, pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.

Primele săpături în sit au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. După 1977 monumentul este reconstituit după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric.

Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul României. este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică o suprastructură hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înalt de 10,75 m, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare fiecare reprezentȃnd trupurile a trei captivi.

Înălțimea întregului monument este aproximativ egală cu diametrul bazei, adică circa 40 m. De jur împrejur, cele 48 metope (lespezi dreptunghiulare) păstrate din totalul de 54 metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Deasupra lor se află o friză cu 26 de creneluri (s-au păstrat 23), sculptate tot în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102.




















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023