Lacul Tonle Sap şi satul Kampong Phlug, Cambodgea, 30 octombrie 2015

 Tonle Sap (în traducere „râu mare cu apă dulce“) este un sistem de râuri şi de lacuri din Cambodgia şi cel mai mare lac cu apă dulce din Asia de Sud-Est. Lacul, situat într-o depresiune din câmpia cambodgiană, s-a format cu circa 6 000 de ani în urmă, ca rezultat al unei alunecări de teren, şi se varsă prin râul Tonle Sap în Mekong, în apropiere de Phnom Penh. Este unul dintre cele mai extinse locuri continentale de pescuit din lume, asigură principala sursă de proteine pentru o bună parte din populaţia ţării şi un mijloc de existenţă pentru peste un milion de oameni. Mai mult de atât, este locul de reproducere şi de creştere pentru peşti care migrează ulterior în Mekong, de unde se pescuiesc anual două milioane de tone, asigurându-se astfel hrană pentru China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia şi Vietnam.

Mare parte din an, lacul are o suprafaţă de 2 700 km2 şi nu are decât 1 m adâncime. Dar în sezonul musonic se produce un fenomen unic: cursul râului Tonle Sap se inversează din cauza marilor cantităţi de apă care intră în Mekong. Suprafaţa lacului devine de cinci ori mai mare, iar adâncimea ajunge la aproape 10 m. Este considerat şi cel mai important loc de reproducere pentru păsări mari de apă, ameninţate cu dispariţia la nivel global, cum ar fi ibisul cu cap negru, barza pictată şi vulturul-pescar cu cap cenuşiu. În 1997, Tonle Sap a fost declarat de UNESCO Rezervație a Biosferei.

Prentru a preveni pericolul de inundații, casele de pe malul lacului sunt construite pe piloni înalți de până la zece metri. Există mai multe sate plutitoare în apropiere de Seam Reap. Noi am fost la Kampong Phluk. În timpul sezonului uscat casele se văd foarte înalte, cu 2-3 nivele. În sezonul ploios, apa ajunge până la nivelul primului etaj, care se transformă în ponton. 































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023