Fortăreaţa Ananuri, Georgia - 29 iulie 2019

Ananuri a fost un castel situat la 66 km nord de Tbilisi, fostul sediu al ducilor de Aragvi (dinastie feudală care a condus zona din secolul al XIII) şi scena a numeroase bătălii.

În 1739, cetatea a fost atacata de ducele Shanshe din Ksani, care i-a dat foc şi a masacrat tot clanul Aragvi.  Patru ani mai târziu, localnicii s-au revoltat, au ucis pe cei care îi stăpâneau și i-au solicitat regelui Teimuraz al II-lea să-i guverneze direct. Cetatea a rămas functională până la începutul secolului XIX.

Fortificațiile constau din două castele unite printr-un zid crenelat. Fortificația superioară, cu un turn mare pătrat numit Sheupovari, este bine conservată şi este locația ultimei apărări a lui Aragvi în 1739. Fortificația inferioară, cu un turn rotund, se află în mare parte în ruine.

În cadrul complexului se află şi două biserici. Biserica mai veche a Fecioarei, care se ridică pe un turn pătrat înalt, are mormintele unora dintre ducii din Aragvi. Interiorul nu mai este decorat, dar de reţinut un baldaquin de piatră ridicat de văduva Ducelui Edishera. Biserica nouă (din 1659) nu am vizitat-o.

Tot complexul este situat pe malul lacului de acumulare Zhinvali, remarcabil pentru apele sale de culoare turcoaz. În jurul anului 1980, guvernul sovietic a decis să construiască o centrală hidroelectrică și un lac de baraj pentru alimentarea cu apă a capitalei Tbilisi. Conform planului, Cetatea Ananuri trebuia să fie scufundată, dar - în urma protestelor georgienilor - înălțimea barajului a fost redusă, astfel că acum castelul Ananuri este pe malul unui lac de munte, oferind o panorama deosebită, in timp ce satul cu acelaşi nume este sub apă.

În 2007, complexul a fost propus pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023