Galway, Irlanda – 7 iulie 2016

Galway (Gaillimh în irlandeză) este oraș în vestul Irlandei, provincia Connaucht. Este a patra zonă urbană ca populatie din Republica Irlanda și al șaselea cel mai populat oraș din insula Irlanda.

Numele orașului vine de la râul Gaillimh (râul Corrib), care a format limita vestică a celei mai vechi așezari numita Dún Bhun na Gaillimhe ( "Fort la gura Gaillimh"). Cuvântul Gaillimh inseamna "piatră" ca în "râu de piatră". Numele a fost anglicizat ca Galliv, care este mai aproape de pronunția irlandeză ca este numele orașului în latină, Galvia.

Similar altor orașe antice, Galway are propriul său mit, conform căruia numele vine de la Gaillimh (Galvia), fiica unui șef de trib local, Breasail, care s-a înecat în râul Corrib.

Galway este considerat inima culturală a Irlandei. Anual în noiembrie aici are loc Festivalul Tulca de Arte Vizuale. În 2004, s-au desfăşurat aici 3 festivaluri de dans, 2 de film, 2 de limbă irlandeză, 23 de muzică. În oras au sediul 12 companii de teatru, 2 grupuri de arte vizuale și 4 de scriitori.

La 1 decembrie 2014, directorul general al UNESCO a anunțat desemnarea oficială Galway ca UNESCO City of Film.

În 2007, Galway a fost numit ca fiind unul dintre cele opt "cel mai sexy orașe" din lume. Un sondaj din 2008 a clasat Galway ca al 42-a cea mai cautată destinație turistică din lume, sau a 14-a în Europa și a 2-a în Irlanda, depasind zone célèbre cum ar fi Veneția.

Galway a fost numit în 2018 Regiunea Europeană a Gastronomiei, iar în 2020 (alături de Rijeka, Croația) - Capitala europeană a culturii.








































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023