Lacul Worthersee, Karinthia, Austria - 28 august 2018

 Wörthersee este cel mai mare lac din landul austriac Karinthia. Aflat între Klagenfurt (capitala landului) şi golful Velde, are aproximativ 16,5 km lungime și 1,5 km lățime (cam 162 km2), cu o adâncime maximă de 82 m, fiind flancat spre nord și sud de Alpii Gurktal și Karawanks. Apa lacului este trannsparentă, de culoare albastru-verde. Wörthersee a fost format în principal de ghețari şi are mai multe insule şi peninsule. În el se varsă numeroase pâraie şi iese doar un râu artificial, Glanfurt, care în final face legătura cu Drava. Temperatura apei atinge vara 25 ° C, iar iarna uneori îngheaţă. Este populat cu specii de peşti caracteristici lacurilor alpine.

Lacul apare prima oară într-un document din 1143 sub numele Werdse. Până în secolul XIX a fost numit „Werdersee” (“Lacul insulei” – nume legat de peninsula Maria Wörth), dar și Lacul Klagenfurt sau Lacul Velden (în slovenă “Vrbsko jezero”).

Am făcut ocolul lacului de două ori: cu maşina – pe ţărm, şi cu vaporaşul – pe apă. Pe o vreme superbă. Împreună cu regretatul prieten şi coleg Vladi Vetrici şi cu Iulia.


















































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023