Biserica fortificată din Biertan - 16 ianuarie 2022

 Localitatea Biertan este situată în nordul judeţului Sibiu, între Mediaş şi Sighişoara (30 Km), fiind menţionată documentar din anul 1283. Timp de aproape 300 de ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867), iar una din atracţiile zonei este biserica fortificată.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan a fost construită în sec.XV-XVII pe un deal şi este compusă din patru monumente istorice: (1) Biserica evanghelică, 1490 - 1516; (2) Incintă fortificată interioară, cu trei turnuri, bastion, turn de poartă, sec.XV; (3) Incintă fortificată mediană, cu bastion (azi casa paznicului) și scară de lemn, acoperită, turn, sec.XVI; (4) Incintă fortificată exterioară, cu turn, turn de poartă, zwinger, sec.XVI - XVII. În total sunt trei rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane. Fortificațiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, la o cetate țărănească. Din cele peste 160 biserici fortificate din Transilvania, biserica fortificată Biertan este una din cele mai bine conservate şi impresionante ca dimensiuni. Este și cea mai vizitată dintre bisericile săsești, având circa 50.000 de vizitatori pe an.

·         Accesul se face pe o scară acoperită – lungă de circa 100 m - ce pleacă din piaţa centrală şi trece pe lângă Turnul Paznicului.

·         Bastionul de est este cunoscut sub denumirea de închisoarea matrimonială. Aici, într-o mică “carceră”, soții care intenționau să se despartă erau închiși împreună timp de două săptămâni. Aveau la dispoziție o singură farfurie, o singură lingură, o singură cană și un singur pat. Se spune că pe perioada celor 300 de ani cât a funcţionat “închisoarea maritală” doar o singură pereche a divorțat. În prezent aici s-a amenajat un muzeu.

         La capătul de sus al scării, lângă biserică se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica, erau așezați cei care „făceau rele” în cursul săptămânii, spre a fi văzuți de întreaga comunitate.

         Turnul „mausoleu” are la parter un mausoleu care adăpostește, din 1913, mormintele prelaților acestei biserici.

         Biserica de tip hală cu hramul Sfânta Maria, ocupă partea centrală a complexului, fiind construită în stilul gotic târziu - ultima din Transilvania înălțată în acest stil. Amvonul, sculptat în piatră, din 1500, este opera meșterului Ulrich din Braşov, cu o puternică influență sud-germană. 

·    Stranele din cor - realizate între 1514-1523 de sighişoreanul Reychmut - sunt decorate cu benzi de ornamente gotice, decoraţii întâlnite pe mobilele similare din Germania şi Elveţia.

·       Ușa sacristiei (anexă a bisericii, unde preotul pregateste liturghia) - cu un sistem complicat de 19 încuietori - a fost realizată de meșterii locali în 1515, fiind premiată la Epoziţia Mondială din 1900 de la Paris. Constituie un exemplu de manufactură săsească medievală, datorită intarsiilor și a sistemului original de închidere, care funcționează și astăzi. Camera sacristiei adăpostea tezaurul bisericii şi al localităţii în vreme de asediu. Aici mai există piese ale meşteşugarilor transilvăneni, tablouri, căni şi potire în stilul Renaşterii.

·        În biserică există o orgă, menţionată din 1523. În 1731 este construită o nouă orgă - vândută în 1794, iar în anul următor Samuel Maetz din Biertan construieşte o nouă orgă cu 22 registrii. Orga actuală datează din 1869, când compania Hessian (Viena) construieşte o nouă orgă cu 1290 tuburi, 2 manuale, pedale şi 25 regiştri.

·         Altarul bisericii, cel mai mare din țară, este construit în stil gotic târziu - sub formă de triptic - de către meșteșugari din Nurnberg şi Viena între anii 1483 și 1513. Este înalt de 489 cm și lat de 567 cm. Altarul central măsoară 211 x 132 x 41 cm, iar fiecare din cele două aripi măsoară - cu cadru - 211 x 139 cm. Conţine 28 de picturi (94x50 sau 94x58 cm fiecare) – desi sunt vizibile numai 19 - cu scene religioase şi icoane care reprezintă sfinți din cultul catolic. Se consideră că acest altar este unic în Europa. În perioada în care biserica s-a aflat în administrarea cultului romano-catolic, în mijlocul altarului se găsea o statuie a Fecioarei Maria, care era patroana bisericii. Acolo este acum un crucifix.

·         Realizatorul amvonului se pare că este un tăietor de piatră Ulrich, originar din Braşov, care a sosit în

1523 în Biertan. Este decorat cu motive arhitecturale şi vegetale lucrate în stilul de tranziţie de la gotic la cel renascentist. Pictura pe lemn a amvonului datează din 1754.

Biserica fortificată din Biertan şi casele săseşti din jur este inclusă din 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO.






















































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023