Peştera cu cristale - 20 septembrie 2017

 Zona Carstică Farcu este în sudul Munţilor Pădurea Craiului, pe valea râului Roşia (afluent al Crişului Negru), în jurisdicţia comunei Roşia (jud. Bihor). Dealul Farcu este un platou carstic situat la 375 m altitudine, cu doline de mari dimensiuni şi câmpuri de lapiezuri parţial acoperite de pământ.

Peştera cu cristale din Mina Farcu este descoperită în 1987 prin avansarea galeriilor minei Farcu. Este lungă de 251 m cu o denivelare de 16 m (la etajul superior). Este o peşteră tip geodă, fără intrare naturală.

Punctul forte al Peşterii cu Cristale constă în frumuseţea şi unicitatea formaţiunilor calcaroase, remarcabilă prin abundenţa şi mărimea cristalelor dar şi a stalactitelor de 1,5 – 2m. Din pacate, ea a fost devastată de mineri, cristalele rare fiind rupte şi vândute, deşi  - fiind din calcite - valoarea lor în aer liber este extrem de redusă. Doar dificultățile verticalei au reușit să protejeze cristalele din tavanul peșterii.

La puţin timp după ce a fost găsită peştera, galeria de intrare a minei se surpă, salvând astfel cristalele de peşteră rămase. În urma lucrărilor de amenajare peştera este deschisă turiştilor din iunie 2012.

Mina leagă nouă goluri subterane care nu au altă legatură cu exteriorul. Două din cele nouă peşteri formează circuitul turistic amenajat al peşterii, restul fiind accesate numai de speologi. Traseul vizitabil traversează 200 m de galerii miniere şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite. Aria amenajată se termină cu un balcon cu vedere spre rezervaţia speologică cu cristale - cu asa-numitele discuri de Farcu.

Într-o fostă galerie de mină a fost amenajat si un mic muzeu minier, cu utilaje rămase după dezafectarea exploatărilor si care nu au fost furate de ortaci.

În ciuda preţului mare de intrare (15 lei, faţă de 10 lei la Peştera Urşilor sau Meziad), facilităţile turistice sunt aproape inexistente.













































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023