Bath, Marea Britanie – 3 august 2010

 Bath este un oraș în comitatul Somerset. Este amplasat pe cursul râului Avon, la ca. 25 km sud-est de Bristol. Orașul a devenit renumit prin băile romane care datează din anii 43 î.Hr. ele fiind construite de romani, datorita existenței în regiune a apelor termale. Aceste izvoare termale fiind cunoscute înaintea stăpânirii romane, fiind primele izvoare termale cunoscute în Anglia. Orașul devine în timpul domniei reginei Elisabeta I a Angliei o localitate balneară. Aici se pot întâlni numeroase clădiri istorice, care datează mai ales din perioada georgiană. Una dintre cele mai cunoscute construcții este Royal Crescent – pe care am vizitat-o ca muzeu.

În sec.XVIII-lea, Thomas Gainsborough și Sir Thomas Lawrence au trăit și au lucrat în Bath. Pictorul John Maggs s-a născut și a trăit în Bath împreună cu familia. Jane Austen a locuit acolo din 1801 cu tatăl, mama și sora ei Cassandra, iar familia a locuit la patru adrese diferite până în 1806. Lui Jane Austen nu i-a plăcut niciodată orașul și i-a scris Cassandrei: „Vor împlini doi ani mâine de când am plecat din Bath pentru Clifton, cu ce sentimente fericite de evadare.” Bath i-a onorat numele cu Centrul Jane Austen și o zonă pietonală. Romanele Northanger Abbey și Persuasion ale lui Austen sunt plasate în oraș.

Unul dintre inventatorii cinematografiei - William Friese-Greene, avea studioul de lucru în Bath în anii 1870. Utilizarea apelor de aici este descrisă şi în romanul lui Charles Dickens Documentele clubului Pickwick. Iar Royal Crescent este locul unei urmăriri între două personaje ale sale, Dowler și Winkle. Romanul Moyrei Caldecott The Waters of Sul are loc în Bath-ul roman în anul 72 d.Hr. Piesa de teatru The Rivals a lui Richard Brinsley Sheridan are loc în oraș, ca și nuvela lui Roald Dahl, „The Landlady”.

Multe filme și programe de televiziune au fost filmate folosind arhitectura sa ca fundal, inclusiv filmul din 2004 Vanity Fair, Duchessa (2008), The Elusive Pimpernel (1950) și The Titfield Thunderbolt (1953). În 2012, Pulteney Weir a fost folosită ca locație de rezervă în timpul postproducției adaptării filmului Mizerabilii. Drama polițistă Donald and Dodds este plasată și filmată în principal în Bath, folosind multe dintre site-urile celebre ale orașului.

În august 2003, cei trei tenori (Careras, Domingo, Pavaroti) au cântat la un concert pentru a marca deschiderea Thermae Bath Spa, un nou spa cu apă caldă în centrul orașului, dar întârzierile proiectului au făcut ca spa să fie deschis trei ani mai târziu, pe 7 august 2006.

În Bath există o universitate de renume University of Bath.

Orașul Bath a fost înscris în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural Mondial UNESCO. În 2021 a primit a doua inscripție în Patrimoniul Mondial UNESCO, devenind parte dintr-un grup de 11 orașe balneare din șapte țări care au fost listate de UNESCO drept „Marile Spa-uri ale Europei”.













































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023