Liege - 6 august 2009

 Liège (în neerlandeză Luikgermană Lüttichvalonă Lidje) este un oras francofon, cel mai  important centru economic din regiunea belgiana Valonia şi capitala provinciei cu același nume. Orașul este situat pe cursul fluviului Meuse, numele având întelesul de “oameni”.

Timp de opt secole, Liège a fost capitala unui principat ecleziastic din cadrul Imperiului Romano-German. Revoluția franceză dizolvă principatul şi-l anexează în 1795 Republicii Franceze. In 1815 congresul de la Viena il alipeste Regatului Unit al Țărilor de Jos. In final, revoluţia 1830 va avea duce la independența statului belgian, inclusiv provincia și orașul Liège.

Câteva repere turistice:

- Palatul primilor episcopi din Liège, în Place St. Lambert; cele mai vechi camere datează din secolul al XVI-lea.

- Trotuarul din Place du Marché a fost odată simbolul justiției în Episcopia Prințului, iar acum este simbolul orașului. Se află în fața primăriei din secolul al XVII-lea.

- Catedrala Sf. Paul adăposteşte mormântul Sfântului Lambert. Este una dintre primele șapte biserici ale orasului.

- Biserica Saint-Jacques este considerata cea mai frumoasă biserică medievală din Liège. Este construita în stil Flamboyant-Gotic, în timp ce veranda este renascentista timpurie.

- Alte obiective includ centrul istoric al orașului (Carré), zona Hors-Château, zona Outremeuse, parcurile și bulevardele de-a lungul râului Meuse, Cetatea, scara de 374 de trepte "Montagne de Bueren", gara Liège-Guillemins.

- Zona pietonală din Liège este cea mai mare zonă pietonală din regiunea valonă și din Euroregiunea Meuse-Rhine, fiind şi cea mai veche din Belgia.



































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023