Salina Cacica - 27 iunie 2010

Zăcământul de sare gemă Cacica (zona satului Cacica, jud. Suceava) s-a format prin depunere în sistem lagunar. Zăcământul este constituit din două lame de sare cu lungimi de 1600 - 2000 metri, lățimea de 600 de metri fiecare și grosime de până la 250 de metri, totalizând 238 milioane de tone de sare, cu o concentrație de 84,71%. În zonă există și acum mai multe izvoare sărate.

Cercetările au atestat că aici a existat una din cele mai vechi exploatări europene de sare recristalizată din saramură (prin fierbere și evaporare), datate din neoliticul timpuriu (mileniul 5 î.Hr.). Forma actual dateaza din perioada habsburgica cand - pentru a nu importa sare de la Târgu Ocna (aflată în Moldova) sau de la Ocna Dej (Transilvania) - administrația militară a Bucovinei, a decis in 1775 luarea unor măsuri privind asigurarea locuitorilor cu sare alimentară. În 1776, maiorul von Mieg (care întocmise prima ridicare topografică a Bucovinei) raporta existența a două fântâni de saramură: una – nefolosită - aflată aproape de Vijnița, și alta la Pârteștii de unde „țăranii din împrejurimi își extrag prin fierbere sarea necesară”.

Lucrările de amenajare au fost terminate în 1791 si s-a dat în exploatare salina, aducându-se muncitori și tehnicieni din diferite provincii ale imperiului, in special din Galiția (SvirskWieliczkaBochnia), cei mai mulți fiind polonezi.

Galeriile au fost săpate manual, cu profil dreptunghiular, nesusținute și nearmate, cu o lățime minimă de circa 1 m. Zăcământul a fost accesat prin 3 puțuri verticale: puțul principal de extracție, puțul de aeraj și cel de alimentare cu apă a bazinelor. Din puțul de extracție s-au deschis 3 orizonturi aflate la 35, 55 si respective 70 m.

Între orizontul I și III s-au plasat bazinele de dizolvare conice deschise din galeriile principale în două tuneluri perpendiculare, cel superior de 110 m lungine și cel inferior de 130 m lungime. Cele două galerii au fost unite la distanța de 100 m de galeria principală cu un puț vertical de cu secțiunea de 4x4 m pătrați.

Intrarea în mină se face pe 192 de trepte vechi de brad aflate de la începutul exploatării, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn, dispuse în spirală înconjurând puțul principal de acces și aeraj. Saramura se obținea în subteran în bazine mari din lemn, la nivelul orizontului III.  Pe la 1880 salina Cacica era printre cele mai moderne din Europa, producția în 1886 fiind de 2380 t sare bulgări, 2926 t sare evaporată, 233 t sare măcinată.

·         Capela romano-catolică Sf. Varvara - aflată la capătul scărilor, la 21 metri adâncime. Este

prima capelă de acest fel amenajată într-o salină din România. A fost inaugurată în anul 1806

·         Capela ortodoxă - aflată la 35 metri adancime. În această zonă, galeria săpată direct în sare

este mult mai largă și are pe pereți basoreliefuri sculptate în stânca de sare, cu tematică religioasă, opera recentă a unor sculptori din zonă, unele după modele similare de la Salina din Wieliczka.

·         Lacul Sărat - o amenajare artificial de 10x6 m, săpată de mineri la o adâncime de 35 metri.

·         Sala de dans denumită și „Sala Ing. Agripa Popescu” (după numele primului director

general al Regiei Monopolurilor Statului) - aflată la adâncimea de 37 metri, are dimensiunile 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane săpate în sare. Aici se organizau baluri, întâlniri festive.

 Vizavi de salina este Biserica Adormirea Maicii Domnului























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023