Ruse - 20 septembrie 2015

Ruse se află în NE Bulgariei, pe malul drept al Dunării, vizavi de Giurgiu, la 75 km de București, și la 300 km de Sofia. Este al cincilea oraș ca mărime din Bulgaria şi cel mai mare port fluvial bulgar. Altitudinea medie este de 45,5 m. Zona urbană este de o elipsă de circa 11 km de-a lungul fluviului, extins şi pe insula Matei (Матей). Dealul Sarabair (Cаръбаир) din sudul orașului, înalt de 159 m, are turnul de televiziune construit pe rămășițele unei vechi fortificaţii turceşti Leventtabia.

Ipoteze ale originii numelui: din finlandezul ruskea („maro”), de la cetatea Cherven (“roşu”), de la o fondatoare legendară Rusa (“păr brun”), de la Riusi - un trib neatestat al geților.

Iniţial aici a fost o așezare neolitică din mileniul III-II î.Hr. atestată prin sanctuare, unde predominau idolii unei zeițe a fertilității. Așezarea tracică ulterioară a devenit sub Vespasian un centru militar și naval roman, parte a sistemului de fortificații din nordul Moesiei, numit Sexaginta Prista („orașul cu 60 de nave”; în latină: sexaginta - „60” și în greacă: pristis - un tip special de navă de pază). Cetatea a fost distrusă în secolul III de goţi, apoi în sec.VI de avari și slavi. În secolele XIII-XIV, era aici o așezare fortificată numită Rusi. În timpul stăpânirii otomane este distrus din nou, ca reacţie la încercarea de eliberare din 1595 a unei armate comune vlaho-bulgare, condusă de Mihai Viteazul. Este reconstruit sub numele Rusçuk („micul Ruse” în turcă) și se extinde ca fortăreață până în secolul XVIII, când a devenit un important oraș otoman pe Dunăre, centru administrativ al vilaiatului Tuna (care acoperea zona dintre Varna și Tulcea până la Sofia și Niš).

În Ruse apare primul ziar în limba bulgară – Dunav. Străzile sunt redenumite și numerotate pentru prima dată în țările bulgare. Austro-Ungaria, Rusia şi Imperiul Britanic aveau reprezentanţe comerciale, iar  Franța și Italia au deschis consulate. În jurul lor s-a ridicat oraşul modern, cunoscut pentru arhitectura sa neo-barocă și neo-rococo din secolele XIX și XX, fiind supranumit şi “Mica Vienă”. Aici s-au născut laureatul Nobel pentru literatură Elias Canetti, scriitorul Michael Arlen. De asemenea, primul aviator bulgar Simeon Petrov s-a născut în Ruse.

La eliberarea de sub turci Ruse era un oraș cu populație multietnică: primul recensământ din 1883 arată că 43% din populaţie erau Bulgari, 39% turci şi 7% evrei.

Construcția podului Ruse-Giurgiu în 1954 și industrializarea rapidă au dat un nou imbold dezvoltarii sale, Ruse devenind un important centru economic (industrie chimică şi uşoară), de transport, cultural și educațional. A fost reconstruit şi extins portul, iar orașul a devenit centru universitar. La recensământul din 1985 avea peste 186.000 locuitori.

Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” este cea mai veche clădire din oraș și datează din 1632. Fiind construită în timpul otomanilor, trebuia să fie construită în subteran, pentru ca vizitatorii care intră să coboare 4,5 m pe trepte.










































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023