Gibraltar - 4 ianuarie 2014

Gibraltar este un teritoriu britanic în sudul Peninsulei Iberice. Este singurul teritoriu britanic de peste mări situat în partea continentală a Europei. Gibraltarul mărgeşte la nord strâmtoarea Gibraltar, care leagă Mediterana cu Oceanul Atlantic. Pe o parte din teritoriul lui se ridică Stânca Gibraltar, cu înălțimea de 426 m. Teritoriul Gibraltar acoperă 6,8 kmp și are o frontieră terestră de 1,2 km cu Spania. Orașul Le Linea de la Conception, provincial Cadiz, este localitatea spaniolă aflată de cealaltă parte a frontierei terestre. Nu este un stat, ci doar un teritoriu dependent de Marea Britanie. Înainte de cucerirea arabă a stâncii Gibraltar, aceasta era denumită Muntele Calpe. În arabă Gibraltar a fost denumit Djebel al-Tarik, „muntele Tarik”, de la şeful berber Tariq ibn-Ziyad - care a stabilit aici un cap de pod spre Europa la începutul sec.VII. Teritoriul a fost recucerit de spanioli în timpul lui Ferdinand al IV-lea în 1462. Apoi, la 25 august 1704, a fost cucerit de forțele britanice conduse de amiralul George Rooke, fapt confinţit prin tratatul de la Utrecht din 1713. Gibraltarul este în prezent revendicat de Spania, o cauză majoră a disensiunilor diplomatice hispano-britanice. Pe 10 septembrie 1967 și pe 7 noiembrie 2002 în Gibraltar au avut loc referendumuri prin care populația teritoriului a respins anexarea la Spania. Ziua de 10 septembrie a devenit sărbătoare națională.

Gibraltarul este și scaun episcopal anglican, iar dioceza de Gibraltar cuprinde parohiile din diaspora engleză continentală.

Gibraltar este unul dintre cele mai dens populate teritorii din lume, cu o populație rezidentă 32.194 locuitori (2012), deci 4.959 locuitori/kmp.

Peste 500 de specii diferite de plante cu flori cresc pe Stâncă. Gibraltar este singurul loc din Europa în care se găsește în sălbăticie tulpinul din Gibraltar (Iberis gibraltarica), o plantă originară din Africa de Nord, simbolul rezervației naturale Upper Rock. Cea mai mare parte a zonei superioare a Stâncii este acoperită de o rezervație naturală care găzduiește aproximativ 230 de macaci (Macaca Sylvanus), celebrele „maimuțe” din Gibraltar. Acestea sunt singurele maimuțe sălbatice găsite în Europa, listate ca fiind pe cale de dispariție. Studii genetice recente și documente indică prezența lor pe Stâncă înainte de capturarea sa de către britanici, fiind posibil introduse în perioada islamică. O superstiție analogă cu cea a corbilor de la Turnul Londrei afirmă că dacă maimuțele pleacă vreodată, la fel vor pleca și britanicii. Alte mamifere care trăiesc în Gibraltar sunt iepurii, vulpile și liliecii. Delfinii și balenele sunt observate frecvent în Golful Gibraltar. Păsările migratoare sunt foarte frecvente, iar Gibraltar găzduiește singurele potârnichi sălbatice găsite pe continentul european.

Puncte de interes: peştera St.Michael – cu cristale foarte frumoase, aeroportul – singurul din lume a cărui pistă traversează şoseaua (şi se aşteaptă la barieră trecerea avionului). Şi bineînteles – maimuţele.





































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023