Castelul Trakai, Lituania - 26 iulie 2011

Castelul Trakai (Trakų salos pilis în lituaniană) este situat lângă orăşelul Trakai (20 Km de Vilnius), pe cea mai mare din cele trei insule ale lacului Galvė. Este singurul castel insular din Europa de Est. Construcția a început în sec.XIV de către Marele Duce Kęstutis. Conform legendei, soţia lui, Birute, nu agrea viaţa în Trakai – pe atunci capitala ducatului Lituaniei - pentru că în jur era prea puțină apă, așa cum fusese obisnuită în casa părintească din Palanga. Atunci Kęstutis a început construirea unui nou castel pe una din insulele lacului din apropiere.

Distrus parţial în 1377 de un atac al cavalerilor teutoni, construcţia este finalizată în linii mari în 1409 de fiul lui Kęstutis,Vytautas cel Mare (care a murit aici în 1430). Castelul Trakai îşi pierde importanța militară după bătălia de la Grunwald (când o alianţă lituano-polonă înfrânge armata teutonă), şi apoi puterea politică când capitala Marelui Ducat a fost mutată la Vilnius. Este transformat într-o reședință de vară și decorat de Sigismnund în stil renascentist, cu fresce (conservate parțial). Ulterior castelul a servit drept închisoare pentru nobili, iar în timpul războaielor cu Rusia din sec.XVII, a fost deteriorat și a căzut treptat în uitare.

Trakai revine în atenţie în 1888, când frescele sunt dezvelite şi o comisie arheologică inițiază o cercetare a ruinelor iar în 1905 autoritățile imperiale ruse decid să restaureze parțial ruinele castelului. Se fac diverse încercări (de nemţi, ruşi, polonezi) - toate oprite din cauza evenimentelor - pentru ca reconstrucţia actuală (în stilul sec.XV) să înceapă în 1951 şi să fie finalizată în mare în 1961.

Realizat în stil gotic, castelul cuprinde un palat și un donjon, ambele înconjurate de zid de apărare şi de apele lacului Galvė, fiind legat de mal printr-un pod de lemn lung de 300 m. Castelul este o atracţie turistică majoră prin sălile și galeriile sale, vitralii, fresce, treceri secrete. În prezent, aici este sediul muzeului de istorie, găzduind frecvent turnee medievale, concerte și diverse evenimente (este foarte căutat concursul Cavalerilor).







































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023