Oraşul şi castelul Krujë, Albania - 29 august 2017

Kruja (Krujë în albaneză) este un oraș medieval situat la 32 km nord-vest de Tirana, la 560 m altitudine, pe versanții muntelui Sari -Salltiku, aflat între Muntele Krujë și râul Ishëm. Numele Kruja derivă din cuvântul albanez krua, care înseamnă „fântână, izvor de apă”. Krujë a fost locuit de vechiul trib al Albanilor, devenind principala cetate iliră din zonă în sec.IV d.Hr. Orașul a fost atestat pentru prima dată ca Kroai în documentele bizantine de la începutul sec.VII. În latina medievală era cunoscută ca Croia, Croya și Croarum. În timpul erei otomane, era cunoscut și sub numele de Ak Hisar sau Akçahisar din cuvintele turcești ak (alb) și hisar (castel).

În anul 879, Kruja a fost menționată pentru prima dată ca centru religios creștin. În 1190 Krujë a devenit capitala primului stat autonom albanez din Evul Mediu, Principatul Arbër. Otomanii au ocupat Kruja de două ori, în 1396 și 1415. Orașul a atins apogeul pe 28 noiembrie 1443 când castelul Kruja a fost luat de Gjergj Kastrioti (Skanderbeg) - liderul Ligii Lezhë - care a organizat aici rezistența antiotomană. Sub conducerea lui Skanderbeg, Kruja a respins trei asedii otomane în 1450, 1457 și 1466. La zece ani de la moartea lui Skanderbeg, în 1478, otomanii au reușit să cucerească castelul și să distrugă orașul.

O revoltă locală din 1906 împotriva Imperiului Otoman a fost urmată pe plan naţional de Declarația de independență a Albaniei din 1912. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost centrul activităților liderului rezistenței Abaz Kupi. Municipiul a fost format la reforma administrației locale din 2015 prin fuziunea fostelor localități Bubq, Cudhi, Fushë-Krujë, Krujë, Nikël și Kodër-Thumanë. Are o populație totală de 59.814 (2011), pe o suprafață extinsă de 339,02 kmp, în municipiu fiind 11.721 locuitori.

Castelul Kruja a fost construit în sec.V-VI şi are o formă eliptică, cu o suprafată totală de 2,25 ha. Zidurile din jur sunt întărite de nouă turnuri, care serveau drept punct de observare și semnalizare în timpul războiului. Între zidurile castelului se mai găsesc rămășițele câtorva case.

Muzeele includ muzeul Gjergj Kastrioti Skanderbeg și muzeul național etnografic. Muzeul Skanderbeg, fondat în 1982, a fost construit în împrejurimile castelului Krujë. Colecția sa include în mare parte artefacte din sec.XV legate de războaiele albano-otomane. Muzeul național etnografic din Krujë a fost fondat în 1989 și este situat într-o vilă de 15–6 camere a familiei Toptani construită în 1764. Principalele exponate ale muzeului sunt obiecte de artizanat, cu o vechime între 60 şi 500 de ani.

În drumul spre castel se află şi un bazar de tip medieval cu obiecte de artizanat tradiționale precum filigran, alabastru, argint, cupru, obiecte din lemn, covoare de lână etc. De recomandat coniacul Skandenberg făcut artizanal – superior celui comercializat în magazine.














































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023