Castelul regal de la Săvârşin – 8 iulie 2022

Castelul regal de la Săvârșin este un conac deținut de familia regală română și situat pe domeniul de la Săvârşin, judeţul Arad. Construit între anii 1650-1680, era proprietatea familiei nobiliare Forray. La 9 iunie 1784 de aici a fost răpit vicecomitele Andras Forray (senior) de către haiducii conduși de Petre Baciu. Șeful administrației comitatului a fost eliberat numai după satisfacerea revendicărilor haiducilor de către însuși împăratul Iosif al II-lea. Pe 3 noiembrie 1784 au sosit aici cetele lui Horea, Cloșca și Crișan, cărora li s-au alăturat iobagii de pe domeniu.

Proprietatea castelului s-a transmis prin nobilimea maghiară, ultimul maghiar care a deţinut domeniul Săvârşin fiind Carol Hunyady. După moartea acestuia în 1932, domeniul intră în proprietatea societății „Corvin”, la care acționar majoritar era Anton Mocioni. La 26 martie 1943, acesta vinde acțiunile majoritare regelui Mihai I.

Refacută la începutul sec.XIX în stil neoclasic și prevăzut cu etaj și balcon, clădirea castelului a suferit în timp multiple transformări. Castelul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac și debarcader. Confiscat în 1948 – odată cu toate proprietățile regale - castelul a revenit în posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. După retrocedare, regele a renunțat la mobila veche, care a fost transportată la Olănești, la Regia Protocolului de Stat. Între 2007-2015 au avut loc lucrări de restaurare, desfășurate după un plan inițial realizat de arhitectul Casei Regale Șerban Sturdza.

Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înființat de vicecomitele Andras Forray, în anul 1514, care a avut moșie în zona Săvârșinului. Acest parc are o suprafață de 6,5 hectare și conține câteva specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari și multe altele.

Într-o clădire a complexului se află şi un muzeu regal al automobilului, având câteva maşini care au aparţinut Regelui Mihai.



























































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023