Cabo da Roca - 30 decembrie 2008

Cabo da Roca sau Capul Roca este extremitatea vestică a lanțului muntos Sintra. Este cel mai vestic punct continental pentru Eurasia (deci pentru Europa şi Portugalia). Administrativ este situat în municipiul Sintra, în apropiere de Azóia, districtul Lisabona.

Cabo da Roca a fost numit de romani Promontorium Magnum, iar în Epoca Marilor Descoperiri Geografice - Stânca Lisabonei.

Capul se află în Parcul Natural Sintra – Cascais, la 42 Km vest de Lisabona. O locație (38°47′N 9°30′W) este înscrisă pe o placă de piatră, situată pe un monument amplasat aici.

Coasta de vest este un amestec de plaje nisipoase și promontorii stâncoase.În jurul Cabo da Roca, stâncile au peste 100 m înălțime și sunt compuse din roci sedimentare puternic pliate și deformate, care alternează cu plaje mici.

O mare parte din vegetația de pe cap este scundă și adaptată condițiilor de apă sărată și vânt. Ca floră, Cabo da Roca a fost invadat de specii de plante din familia Aizoaceae introduse acum câteva decenii de localnici pentru a acoperi solul, dar care acum acoperă o mare parte al terenului arabil de pe Cabo da Roca.

Multe păsări migratoare și marine se refugiază temporar pe lângă stânci și în golfurile protejate din zona de coastă.

Poetul portughez Luis de Camoes a spus despre Cabo da Roca: „Acesta este locul unde se termină pământul și începe marea” (Onde a terra se acaba e o mar começa).

Pe Cabo da Roca se află un far, un birou poştal (se poate lua un atestat că ai fost pe cel mai vestic punct al continentului), un restaurant și un magazin de suveniruri.





















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023