Băile Romane de la Cetea - 26 iulie 2015

 La aproximativ 20-25 km de Alba Iulia, pe teritoriul comunei Galda de Jos, se află Băile Romane de la Cetea și Cheile Cetii. Este un drum pietonal care iese din satul Cetea, pe malul văii. Cheile se află la 2,5 km de sat, accesul fiind destul de facil.

Denumirea populară a fost dată de localnici şi reprezintă o succesiune de patru cascade de mărimi diferite care au format la bază mici lacuri din apa curgătoare. Scobiturile în stâncă, cunoscute şi sub denumirea de marmite, reprezintă o atracţie turistică deosebită. Căderea de apă are o diferenţă de nivel de 35 m pe o lungime de circa 50 de metri şi cuprinde patru cascade cu înălţimi între 3 şi 10 metri. Cea mai mare este abordabilă doar cu tehnică și echipament de cățărare. Noi am ajuns abia la prima din ele - nu eram nici echipaţi şi aveam şi dezavantajul vârstei.

Cheile Văii Ceții se întind pe o suprafață de 10 hectare, la o altitudine între 490 - 680 m. Zona se caracterizează prin chei înguste, săpate în călcare. Se pot vedea masive de calcar, mase de grohotiș, turnuri, hornuri și ace, toate înconjurate de păduri de fag, gorun, mesteacăn și pin. Cheile Cetii s-au format prin fragmentarea prin eroziune a unei formaţiuni calcaroase în patru "pietre" denumite de localnici: Sandiţău pe stânga iar pe dreapta sunt grupate ”Piatra Saşa” cu vârful retezat, apoi ”Ţicuiata” ce poartă în vârf un ”cucui” mai răsărit şi ”Măriuţa”. În apropierea lor s-au descoperit urme de locuire din epoca bronzului.
































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023