Biserica Arbore, Bucovina - 27 iunie 2010

Biserica Arbore este una dintre cele mai valoroase opere de arta medievală moldoveneasca. Ridicată în satul Arbore, pe valea râului Solca, în 5 luni (aprilie – august 1503), poartă hramul “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, fiind ctitorită de hatmanul Luca Arbore. Arbore, portar al Sucevei timp de aproape 40 ani, a fost unul dintre boierii importanţi de la curtea lui Ştefan cel Mare, sfetnic de taină al Bogdan al III-lea şi tutore al lui Ştefăniţă Vodă, care însă îi taie capul în 1523. În anul 1541, la iniţiativa Anei, sora boierului Arbore, pictorul Dragoș Coman din Iași se ocupă de pictura bisericii, realizând unul dintre cele mai laice monumente de artă moldovenească. Grație acestuia, biserica Arbore se alătură mănăstirilor de la Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava ("Sf. Ioan cel Nou") și Voroneț în grupul bisericilor pictate din nordul Moldovei.

Este declarată monument istoric UNESCO în anul 1993.

Biserica, mică de mărime, se remarcă prin stilul architectonic deosebit şi prin picturile sale, inedite pentru vremea aceea. Este una dintre puţinele – poate singura - biserică în care se află chipul pictat al hatmanului Luca Arbore. Pe peretele de vest este desenată Cavalcada împăratului Constantin, care mai apare in iconografia moldoveneasca doar la Pătrăuţi. La intrare este “Asediul Constantinopolului” – pictură tipic moldoveneasca, care apare aici pentru ultima oară pe exteriorul unei biserici. Surprinde secvenţa bogată de miniaturi de pe peretele exterior, considerată unică în pictura epocii Ştefan cel Mare - Petru Rareş. Se văd Adam arând, Eva torcând (în Geneză), mesenii de la Ospăţul Sfântului Gheorghe sunt aşezati şi cu spatele la privitor (amplasament străin bizantinismului, introdus de Renaşterea italiană), iar redarea peisajului (mai ales a stâncilor) aminteşte de Giotto.

Din nefericire, pictura din interiorul si exteriorul bisericii Arbore a fost puternic afectată de intemperii în secolele 17-18, când a rămas fără acoperiş, ca urmare a unui incendiu.

În pronaos se află chivotul de mormânt al ctitorului (hatmanul Luca Arbore), considerat cel mai valoros însemn funerar de stil gotic din Bucovina. La intrare, lângă biserică, este Turnul clopotniței - datând din 1867. Am urcat în el şi am admirat clopotele şi peisajul întregului sat Arbore.

























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023