Gorunul lui Horea din Ţebea – 22 seprtembrie 2017

Țebea este un sat în comuna Baia de Criș din județul Hunedoara, capitala regiunii istorice Țara Zarandului, întemeiat în sec. XIV. Este celebru pentru cimitirul numit  „Panteonul Moților

Gorunul lui Horea este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m. Sub acest copac, în anul 1784Horea i-a chemat la luptă pe moții adunați, îndemnându-i la răscoală. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a dezvoltarea coroanei a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Cu ocazia restaurării din 1947 aproape tot trunchiul a fost îmbrăcat în ciment, pe care s-a realizat modelul cojii. Creanga laterală a fost ruptă de o furtună puternica pe 19 iulie 2005 şi din ea s-a cioplit o cruce de 1,8 m, Crucea lui Horea, amplasată alături de mormântul lui Avram Iancu. Din 2007 crucea este protejată de o vitrină de sticlă. Actual, din gorun nu mai există decât sarcofagul de beton al trunchiului. Gorunul este clasificat monument istoric.

Gorunul lui Avram Iancu: Este în realitate un stejar (Quercus robur), în vâstă de circa 200 de ani, având o înălțime de 12 m. În apropierea gorunului la circa 15 metri mai la nord este îngropat Avram Iancu, decedat la 13 septembrie 1872.

Alți goruni din complex:

Gorunul reginei Maria (1924), al regelui Ferdinand(1924), al generalului Berthelot(1924), al eroilor libertății (2016). În anul 1966, prezent la Țebea, Nicolae Ceaușescu a dorit să planteze și el un gorun la căpătâiul mormântului lui Avram Iancu, dar acesta nu a prins rădăcini. Ca să nu se afle acest lucru, lucrătorii silvici au plantat în mare secret un alt puiet, care a avut aceeași soartă și abia al treilea puiet s-a prins în pământ. Acest puiet a avut o soartă tragică, el fiind smuls din pământ, dus în fața fostului Consiliu Popular, tăiat și dat pe foc în decembrie 1989 de către localnicii revoltați din Brad.

La 11 septembrie 2005, după circa două luni de la furtuna care a distrus gorunul lui Horea, Traian Băsescu a plantat un puiet de gorun la aproximativ 5 metri est de sarcofagul de ciment care proteja vechiul gorun al lui Horea, puiet care în acel moment avea aproape 10 ani și care s-a prins.

Biserica cu tricolor. Declinul gorunului se presupune că a început în 18911892, odată cu construirea noii biserici, când, lângă gorun au fost depozitate cărămizile necesare construcției, ceea ce a creat un sol local arid.


















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023