Castelul Sturdza de la Miclăușeni, 31 martie 2019

 Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, (20 km de Roman).

În jurul anului 1410, domnitorul Alexandru cel Bun a dăruit vornicului Miclăuș o moșie situată în apropierea de Lunca Siretului. Prin diverse moşteniri şi vânzări, domeniul ajunge în 1697 în proprietatea familiei Sturdza. În 1869, George Sturdza s-a căsătorit cu Maria Ghica, fiica scriitorului Ion Ghica, şi dorind să se stabilească aici, construieşte pe amplasamentul vechiului conac un castel în stil neogotic târziu, copie a castelelor feudale apusene și amintind de Palatul Culturii din Iași.  Motivele folosite în decoraţiuni sunt inspirate de Maria Sturdza, care studiase pictura la Istanbul şi multe din poeziile lui Vasile Alecsandri, vecin și prieten apropiat al familiei. Castelul avea o colecție valoroasă de circa 60.000 cărți și documente rare, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Cararra, argintărie, dar și piese arheologice, numismatice și epigrafice de mare valoare.

George Sturdza și Maria Ghica au avut un singur copil, Ecaterina, căsătorită cu Șerban Cantacuzino şi fără urmaşi, În timpul primului război mondial, aici a fost amenajat un spital militar, unde Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniții ca infirmiere şi unde compozitorul George Enescu a venit pentru a concerta printre paturi.

În al doilea război, castelul a fost devastat de soldații ruși care au ars multe cărți sau le-au vândut unor magazine din Târgu Frumos, pentru a fi folosite ca hârtie de ambalat. Tot atunci au dispărut piese de mobilier și cea mai mare parte din colecțiile familiei Sturdza.

Spre sfârşitul vieţii Ecaterina Cantacuzino s-a călugărit şi în 1947 a donat Episcopiei Romanului castelul Miclăușeni, parcul în stil englezesc de 30 hectare, biserica ctitorită de părinții săi, împreună cu toate dependințele pentru a le transforma în chilii de maici. În anul 1953, comuniștii au desființat așezarea monastică, domeniul intrând în proprietatea statului. El va fi pe rând depozit militar de explozibil, patrimoniu al Ministerului Metalurgiei, al Sfatului Popular Regional Iași și al Universității "Al. I. Cuza" din Iași. În anul 1960, Castelul de la Miclăușeni a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever. În noaptea de 23 decembrie 1968, a izbucnit un incendiu la mansardă, acum arzând ultimele mobile originale ale castelului. În 1985, mansarda și acoperișul iau din nou foc, iar apa cu care a fost stins incendiul s-a infiltrat în pereți, contribuind la degradarea  imobilului. În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei..

În anul 2003, regizorul Sergiu Nicolaescu a turnat aici câteva scene din filmul "Orient Express".

În anul 2004, obținând o finanțare de la Banca Mondială, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a început restaurarea castelului și a dependințelor. 
























































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023