Nuraghe Santu Antine, Sardinia, 24 mai 2022

Complexul nuragic Santu Antine - cunoscut și sub numele de Sa domo de su re („Casa regelui” în limba sardă) - este situat în regiunea istorică Meilogu, în municipiul Torralba, în câmpia Cabu Abbas, Sardinia - unde se află peste 30 de nuraghi. Nuraghele este un edificiu megalithic antic, specific civilizației nuragice din Sardinia, formând partea monumentală a unui sat nuragic. Întregul complex reprezintă un exemplu de arhitectură megalitică.

Forma Nuraghelui Santu Antine este un triunghi echilateral, cu trei turnuri în colţuri, distanțate cam la 42 m unul de celălalt. În centrul de greutate al triunghiului se află turnul principal, iar la cele două capete ale curții interioare se află intrările către turnurile de vest și de est: din aceste săli se trece printr-un alt pasaj în două coridoare monumentale, luminate prin fante triunghiulare, care duc spre turnul de nord.

Structura principală a fost construită în jurul sec.XIX-XVIII î.Hr., iar celelalte părți datează din secolele XVII-XV î.Hr. Turnul principal - cu diametrul de 15 m - avea inițial o înălțime de peste 25 m, cu trei structuri una în alta (ca foile unei cepe). Santu Antine este făcut din blocuri uriașe de bazalt, cu trei etaje - ultimul dispărut acum. În interiorul structurii sunt coridoare lungi de până la 27 m, suprapuse pe două etaje legate printr-o scară circulară, în sensul acelor de ceasornic; mai era o scară spre al treilea nivel, dispărută: înălțimea actualtă a turnului ajunge la 17,5 m. Nuraghel are trei fântâni: două interioare – într-o camera, respective în sala central – iar a treia în curtea exterioară a complexului. Ȋn apropierea nuragului se află satul nuragic, cu bordeie circulare din perioada nuragică și cu case dreptunghiulare din perioada romană.

Michael Hoskin, istoric al științei și profesor emerit la Churchill College din Cambridge, l-a numit pe Santu Antine „cel mai sofisticat monument din piatră uscată de pe suprafața pământului”.

 


















































 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023