Fabrica de bere Csiki Sor din Sânsimion, judeţul Harghita – 20 septembrie 2019
Se găseşte în judeţul Harghita, în comuna SânSimion. Producția de bere în zonă are o istorie de peste 500 ani, bazinul Ciucului favorizând-o datorită reliefului din care izvorăște apa cristalină, pură, principalul factor în procesul de fabricație. În 1584 iezuiții au pomenit în scrierilor lor pentru prima dată producerea acestei beri pe meleagurile transilvănene. Fabrica a apărut în 2013 când un investitor local - numit Andras Lenard - a cumpărat vechea fabrică de spirt și amidon din SânSimion. Singurele lucruri care au mai rămas din vechea fabrică sunt șinele de la trenuri și faianța din laboratorul fabricii – cea originală, din 1940.
După retehnologizare,
investitorii au înregistrat şi lansat brandul “Igazi Csiki Sor” – “Autentica
Bere Ciuc” (Csik înseamnă Ciuc, iar Sor – bere). Problema este că la 20 Km
distanţă – la Miercurea Ciuc - multinaţionala olandeză Heineken produce Berea
Ciuc. Heineken a cumpărat producătorul austriac Brau Union, care cumpărase
berea Ciuc în 2000 de la un fond de investiţii riscant - care salvase fabrica în
1994 de la faliment. Brandul Bere Ciuc exista încă din perioada comunistă. Aşa
că Heineken a dat în judecată pe Csiki Sor - cerând interzicerea brandului şi
oprirea distribuţiei – şi a câştigat. Dar proprietarul a intervenit pe lângă premierul
ungar Viktor Orban (se pare că investiţia de la SânSimion provine din bani
publici spălaţi de apropiaţi ai lui Viktor Orban), care a ameninţat Heineken că
o va interzice în Ungaria, pe motiv că foloseşte simboluri comuniste (Heineken
are ca simbol o stea roşie, iar legea în Ungaria interzice folosirea
simbolurilor comuniste). Aşa că în final Heineken a renunţat la proces, ajungând
la o înţelegerea ca Csiki Sor să renunţe la “Igazi” (autentică). Noul brand se
numeşte acum Tiltott Csiki Sor (adica Berea Ciuc Interzisă). Se vinde ca o bere
artizanală – cantităţile sunt destul de mici, dar este exportată în Slovacia,
Serbia şi Ungaria. Diferența dintre o bere artizanală și una
industrială este dată de lipsa aditivilor, a enzimelor sintetice, a
conservanților și de durata procesului de fermentație. Berea Csíki Sör este o
bere artizanală. Adică, este produsă doar cu cele trei elemente de bază – apă,
malț și hamei.
Fabrica - utilată după
ultimele cerinţe - este impecabila. Mai mult, este gândită şi ca o atracţie
turistică. Totul este aranjat pentru vizite – de la centrul de primire
vizitatori se trece prin zona de producţie, care poate fi văzută de sus,
printr-un culoar supraînaltat şi apoi se ajunge într-un Sky Bar, unde eşti servit
cu toate produsele Csiki Sor (cea “interzisă”, varianta Gold - unde maturarea
durează mai mult, Szekely Sor - Berea secuiască, ceva mai amăruie şi cremoasă –
stil Guiness, şi în final, o bere cu gust de afine şi zmeură). Magazinul de
suveniruri este bine dotat şi variat. Aici găseşti cu logo-ul Berii de Ciuc
Interzise – tricouri, umbrele, ciorapi, ciocolata cu malţ, cafea, desfăcătoare
de bere etc Impactul lui Csiki Sor
asupra micii comunităţi locale este evident, iar o a doua unitate de producţie
– o fabrică de chipsuri (Csiki Csipsz) a fost deschisă în 2019 tot în
Sansimion.
Comentarii
Trimiteți un comentariu