Cetatea medievală din Târgu Mureș - 20 februarie 2022

Cetatea se află în centrul municipiului Târgu Mureş - pe o suprafață de 4,3 ha - sub formă de incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate şi Muzeul de Istorie şi Arheologie.

Cetatea actuală a fost construită pe locul altei fortificații ridicate în 1492, care a aparținut voievodului Transilvaniei, Istvan Bathori. Aceasta a fost distrusă în 1601, în timpul lui Mihai Viteazul, în urma unei ocupaţii condusă de Giorgio Basta. Între anii 1602 și 1652 s-a construit actuala cetate, de formă pentagonală. După anul 2011 a avut loc o amplă lucrare de reabilitare finanțată de Uniunea Europeană - aproape 60 de milioane de lei. Totodată, în 2018 a început restaurarea Bisericii Reformate din Cetate, cu fonduri alocate de Ungaria şi enoriași; cu această ocazie a fost descoperită o frescă din sec.XV care îl reprezenta pe Ladislau I – regele Ungariei din perioada 1077-1095. Acesta a fost canonizat în 1192, fiind un simbol al culturii medievale maghiare (Ladislau este reprezentat pe sigiliul regal a lui Carol Robert și pe monedele medievale maghiare până la mijlocul sec.XV).

Cele 5 turnuri poligonale din colțuri și Bastionul Porții s-au păstrat până astăzi, împreună cu două dintre turnurile pătrate aparținând primei incinte: Bastionul Mic Báthory şi – parțial - Bastionul Lăcătușilor. Bastioanele sunt turnuri de artilerie şi se compun din 3 sau 4 nivele ce comunică în interior prin scări de lemn, legate printr-un zid de aproape 10 m înălţime. Cetatea a mai fost înconjurată de un șanț de 10 m lățime și 8 m adâncime, astupat la începutul sec.XX. Bastionul Porții și Bastionul Mic sunt dotate cu câte un șir de guri de păcură la nivelul superior - un element de apărare propriu tehnicii de fortificații medievale. Următoarele bastioane se găsesc în cetate: Bastionul tăbăcarilor (din 1620), Bastionul blănarilor şi lăcătuşilor (din 1629), Bastionul dogarilor (din 1632), Bastionul Porţii (din 1613), Bastionul măcelarilor (din 1653), Bastionul Croitorilor (din 1640 – singurul hexagonal), Bastionul Bathory (din 1620).

Biserica Reformată din Cetate este cea mai veche clădire din Târgu Mureș fiind construită în sec.XIV de ordinul franciscan (prima menţionare este din 1332), dar a fost finalizată abia în 1490, odată cu turnul. Turnul este amplasat pe partea nordică a bisericii, la punctul de întâlnire dintre altar și navă și are 55 m înâlțime și patru nivele. Deasupra este acoperișul, care are pe colțuri patru turnulețe; se consideră că acest turn gotic ar fi fost modelul pentru mai multe turnuri de biserici similare din zonă: Sărăţeni, Leordeni, Mitreşti, Ceauşu de Câmpie, Ditrău.

Comandamentul habsburgic (clădirea Manutanţei) din incinta cetății este o clădire cu un etaj, formată din două case din sec.XIV, legate cu o aripă mediană. Din prima construcție (est), s-au păstrat doar câteva elemente arhitectonice. Aripa vestică a edificiului a găzduit în sec.XVII primăria orașului – când a fost refăcută în forma actuală, în formă de U. Aspectul ei s-a definitivat după reabilitarea clădirii din 1877. De atunci datează și salonul ofițerilor de la etajul clădirii unde s-a păstrat pictura murală originală. Clădirea a fost renovată în 2008-2014 și aici funcționează Muzeul de Arheologie şi Istorie din Târgu Mureş. Stilul arhitectonic în care au fost construite Biserica Reformată și Clădirea Manutanței aparține Renaşterii târzii.

În Cetatea Medievală au fost descoperite mai multe elemente arheologice, printre care o fabrică de cărămidă (prima fabrică din țară), un atelier de prelucrare a bronzului şi o pivniță cu 2 cuptoare.

În incinta cetății au mai existat şi alte clădiri, care au fost demolate în anul 1962, pentru realizarea unui parc de distracții. Cetatea este și locul unde se desfăşoară diferite acțiuni cultural-artistice, existând expoziții de pictură sau fotografie. Aceste tipuri de acțiuni au loc mai ales în perioada zilelor Târgu Mureșului, anual în luna iune. De asemenea, tot aici se organizează „Festivalul Berii” sau „Sărbătoarea Vinului şi a Mustului”.


































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023