Muzeul Larco Herera, Lima, Peru – 12 noiembrie 2012

Muzeul Larco (denumirea oficială Museo Arqueológico Rafael Larco Herrera ) este un muzeu privat de artă precolumbiană situat în Lima. Este găzduit într-o clădire din epoca colonială -  construită deasupra unei piramide din sec.VII - și este cunoscut pentru cea mai mare colecție de ceramică erotică din lume.

Rafael Larco Hoyle începe procesul de formare a colecțiilor muzeului pornind de la o piesă care i-a fost dată de tatăl său în 1923. Acesta a achiziționat apoi (1925) o colecție de vaze și alte piese arheologice de la cumnatul său, Alfredo Hoyle - în total cam 600 de piese ceramice. Aducerea lor a aprins entuziasmul de colecționar în Rafael Larco Hoyle, care după puţin timp preia de la tatăl său conducerea colecției. În același an, Larco Hoyle a primit câteva sfaturi de la unchiul său, Victor Larco Herrera, fondator al primului muzeu din Lima. El l-a îndemnat pe Larco Hoyle să deschidă un muzeu, care să păstreze în siguranţă relicvele arheologice care erau extrase continuu de săpăturile clandestine. Muzeul - numit după tatăl lui Larco Hoyle - a fost fondat în 1926, vitrinele fiind instalate într-o căsuță de pe proprietatea Chiclín. La 28 iulie 1926, Ziua Independenței, a fost deschis publicului sub numele de Museo Arqueológico Rafael Larco Herrera.

Larco Hoyle își extinde rapid patrimoniul cu colecția Mejía și, ulterior, cu colecții private din văile Chicama, Moche, Trujillo, Virú și Santa. Urmează achiziționarea colecției Carranza (aproximativ 3000 de piese), iar în 1933, a colecției Roa (aproximativ 8000 de piese, inclusiv ceramică, ceramică și obiecte metalice).

În anii 1950, Rafael Larco decide să se mute la Lima și își mută muzeul cu el. Clădirea care îl găzduiește a aparținut familiei Luna Cartland, o familie puternică din sec.XVIII.

Muzeul are mai multe expoziții permanente de artefacte din culturile peruviene antice, cum ar fi Mochica, civilizaţia Chimu, Chincha, Chavin, Huari și Inca. 

Galería de Oro y Joyas expune cea mai mare colecție de artefacte din aur și argint din Peru precolumbian. Include o serie de coroane, cercei, ornamente nazale, brățări, măști și vaze fin lucrate și decorate cu pietre semiprețioase. 

Galería de las Culturas acoperă trei camere și găzduiește obiecte din ceramică și piatră din culturile din Peru antic, dispuse în ordine cronologică regională (coasta de nord, coasta centrală, coasta de sud și Sierra) pentru o perioadă de timp de peste cinci mii de ani de pre-istorie columbiană.

Galería de Arte Erótico - pentru care Muzeul Larco este celebru – conţine o selecție a obiectelor arheologice găsite de Rafael Larco Hoyle în anii 1960, ca urmare a cercetărilor sale despre reprezentările sexuale în arta precolumbiană peruviană, publicate în cartea sa, „Checan” (1966). Ceramica de aici descrie în detaliu scene de acte sexuale inspirate din episoade mitice, sau cu o conotație ritualică. Reprezentările sexuale sunt legate de alte teme ale vieții de zi cu zi, cum ar fi producția agricolă, practicile funerare sau ceremoniile de sacrificiu. 

O parte din colecţiile muzeului Larco sunt împrumutate unui muzeu subordonat - Muzeul de artă precolumbiană - situat în Cuzco.































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023