Funarolele din Furnas, Insula St. Miguel, Azore – 8 august 2018

 Furnas este cel mai estic dintre cei trei vulcani istoric activi, de pe insula São Miguel. Cu o istorie de 100.000 de ani, craterul (caldera) vulcanului este compus din două caldere principale; cel mai vechi are un diametru de aproximativ 7x5,5 km, iar al doilea (de 4,5*3,5 km diametru) datează de 35.000 de ani (cea mai tânără calderă) și este identificabil după zidul de lavă, lung de 200 de m.

În interiorul și în jurul craterului trăiesc câteva mii de oameni, motiv pentru care Furnas este considerat unul dintre cei mai periculoși vulcani din arhipelag. Este considerat foarte activ, deoarece în ultimii 5.000 de ani au avut loc 10 erupţii, producând o suprafață totală de 0,9 Kmp de magmă trahitică. Prima erupție istoric cunoscută a avut loc în 1440, imediat după ce primii coloniști au început să populeze coastele din São Miguel. Iar cea mai recentă a avut loc în 1630 d.Hr. și a provocat moartea a 200 de oameni.

Partea de vest a craterelor este umplută parțial de un lac, Lagoa das Furnas (359 m altitudine), înconjurat de mai multe fumarole și bazine de noroi. În partea centrală a localităţii Furnas sunt 30 de izvoare, de temperaturi și compoziții chimice diferite, inclusiv fluxuri calde bogate în fier și conducte de apă caldă și rece bogate în minerale. Gheizerele sunt situate în mai multe bazine bogate în bicarbonat de sodiu, bor, fluor și urme de dioxid de carbon. Localnicii gătesc mâncăruri de tip tocană în gheizere (“tocăniţa Furnas” - am postat mai demult modalitatea de gătire a mâncării în gheizer).

Fumarola (din lat. Fumus - fum) este o deschidere în scoarță - situată de obicei în apropierea unui vulcan - care emite vapori de apă și gaze precum dioxid de carbon (mofeta), sulf, acid clorhidric și hidrogen sulfurat. Este un din tip de vulcanism secundar. Fumarolele pot apărea de-a lungul unor mici fisuri de rocă (formând aliniamente) sau în zone de fractură (formând câmpuri extinse de fumarole). Câmpurile de fumarole – aşa cum este Furnas din insula San Miguel - sunt zone de concentrare a izvoarelor termale și a altor manifestări geotermale, în general asociate cu zone în care rocile magmatice fierbinţi se găsesc la adâncimi mici și interacționează cu acviferele. Fumarolele sunt foarte frecvente în Azore, formând uneori câmpuri extinse. Cele mai cunoscute sunt cele de pe insula San Miguel (Furnas), asociate cu gheizere și izvoare termale. La noi, înafara vulcanilor noroioşi de la Berca, un tip mai slab de fumarole am găsit şi în judeţul Alba, la Detunatele. Un localnic de la popasul Fefeleaga (cel din Agârbiceanu) îmi spunea acum 10 ani: “Când pipă Flocoasa, e semn de ploaie”.








































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023