Angkor Wat, Cambodgia – 29 octombrie 2015

 Angkor Wat este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală, aflat la 5.5 km de orașul Siem Reap, Cambodgea, fiind cel mai sudic dintre toate siturile din Angkor. Dedicat lui Vishnu, a fost construit ca templu regal și – se pare - drept „capitală”. Numele original este necunoscut, dar se crede că fost realizat sub numele de Vrah Vishnulok, după zeitatea hindusă principală. Designul inițial și construcția templului s-au făcut în prima jumătatea a sec.XII, în timpul domniei lui Suryavarman II (1113-1150). Moartea regelui a dus la sistarea lucrărilor, o parte din basoreliefuri fiind neterminate. În sec.XIII Angkor Wat a trecut treptat de la hinduși la Theravada - utilizare budistă care continuă și în prezent, el fiind cel mai mare templu budist cunscut. Deși a fost neglijat după sec.XVI, nu a fost niciodată abandonat, conservarea acestuia fiind în mare parte datorată șanțului exterior care l-a protejat împotriva invadării de către junglă. Angkor Wat este restaurat parţial în sec.XX, în special pentru îndepărtarea pământului și a vegetației. Lucrarea a fost întreruptă de războiul civil și de dictatura khmerilor roșii între anii 1970 - 1980, dar în această perioadă templul a suferit daune minore. O echipă de arheologi indieni a restaurat templul între anii 1986 și 1992. 

O reprezentare a Angkor Wat apare pe steagul cambodgian în prima versiune, în anul 1863. Moștenirea sitului Angkor Wat și a altor monumente din regiunea Angkor au atras direct anexarea Cambodgiei de către Franța, ca un protectorat pe 11 august 1863. Cambodgia și-a câștigat independența în 9 noiembrie 1953 și din acel moment a deținut Angkor Wat. În timpul războiului din Vietnam, șeful de stat Norodom Sihanouk a găzduit-o pe Jacqueline Kennedy în Cambodgia pentru a-și îndeplini „visul de a vedea pe parcursul vieții monumentul Angkor Wat". În ianuarie 2003 au izbucnit revolte în Phnom Penh în urma unui zvon fals, despre o actriță de telenovele care a susținut că Angkor Wat a aparținut Thailandei.

Angkor Wat este o reprezentare a Muntelui Meru, casa zeilor: turnurile simbolizează cele cinci vârfuri de munte. Este primul exemplu al stilului clasic de arhitectură Khmer-Angkor Wat, fiind comparat - pentru armonia designului său - cu arhitectura Greciei antice și Romei. Templul este ridicat pe o terasă, fiind format din trei galerii dreptunghiulare, cea exterioară măsurând 215 m. Altarul principal - inițial ocupat de o statuie a lui Vishnu - a fost modificat când templul a trecut la budism, cu statua lui Buddha în picioare. Integrat în arhitectura clădirii și motivul pentru care este celebru Anghor Wat sunt decoraţiile sale, predominant sub formă de frize cu basoreliefuri. Pereții interiori ai galeriei exterioare au o serie de scene de mari dimensiuni reprezentând în principal episoade din epopeele Ramayana și Mahabharata. Practic, toate suprafeţele sale - coloane, glafuri chiar şi acoperișurile - sunt sculptate. Există kilometri de statui şi basoreliefuri ilustrând scene din literatură, inclusiv unicorni, grifoni, dragoni inaripati trăgând carele precum și războinici în urma unui elefant și fetele dansând. În galerie, un singur perete este decorat cu basoreliefuri aproape 1.000 mp.

Pietrele - netede ca marmura lustruită - au fost îmbinate fără mortar, cu rosturi aproape invizibile. Monumentul a fost realizat din bucăţi imense de gresie, ca la piramida lui Khefren din Egipt (peste 5 milioane de tone), adusă de la Muntele Kulen, o carieră aflată la aproximativ 40 km spre nord. Piatra a fost probabil transportată cu plutele pe râul Siem Reap. S-a estimat că în zilele noastre ar fi nevoie de 300 ani pentru a finaliza Angkor Wati. Deşi istoric, monumentul a fost început odată cu venirea pe tron a lui Suryavarman și a fost terminat la scurt timp după moartea sa, nu mai mult de 40 de ani.

Templul este o parte a World Heritage Site Angkor, înființată în anul 1992, care a oferit fonduri și a ajutat guvernul cambodgian să protejeze situl. Angkor Wat a devenit o destinație turistică majoră. În 2004 au fost 540.000 vizitatori străini (677.000 în 2005), aproximativ 50% din totalul turiștilor străini veniți în Cambodgia. Turismul a furnizat parţial fonduri suplimentare pentru întreținere: începând cu anul 2000, aproape 28% din preţul biletelor au fost folosite direct pentru situl Angkor. Restul lucrărilor de restaurare sunt făcute cu echipe străine, sponsorizate de guvernele lor.


























































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023