Teatrul grec din Taormina, Sicilia, 23 aprilie 2023

Teatrul Antic din Taormina este al doilea ca mărime din Sicilia după cel din Siracusa. Construcția lui a fost începută probabil de greci în jurul sec.III î.Hr (când Hero era tiranul Siracuzei). Peste 100.000 mc de rocă au fost îndepărtați manual de pe deal pentru a permite construcția. Ulterior, romanii l-au renovat și extins, punând coloane, statui și acoperișuri. Teatrul are 50 m lățime, 120 m lungime și 20 m înălțime. Iniţial loc pentru a găzdui drame sau lucrări muzicale, în epoca romană a devenit un loc pentru jocuri de gladiatori și bătălii navale.

Teatrul Antic din Taormina este împărțit în trei secțiuni principale: scena, orchestra și cavea.

Din scenă lipseşte o porțiune centrală de 10 m lungime, cauzată se pare de atacurile din timpul războaielor. Această deteriorare îl face mai atrăgător datorită panoramei (golful Naxos și Muntele Etna) care poate fi văzută acum. Conform reconstituirilor, scena a fost decorată cu două serii de coloane în stil corintic: primul rând era format din 9 coloane dispuse în trei grupuri, iar al doilea era format din 16 coloane. Se spune că aceste coloane au ajuns aici pe mare, iar apoi au fost legate cu funii și trase de sclavi. În Evul Mediu, majoritatea acestor coloane au fost refolosite pentru a construi şi decora palate, inclusiv catedrala din Taormina.

Lângă scenă sunt două săli mari, folosite de actori pentru schimbarea costumului

Orchestra teatrului era zona plată din centru, care despărțea scena de cavea. În principal, era pentru muzicieni, dar acolo au cântat acompaniamente pentru dansatori. Cuvântul „orchestră” (cu semnificaţia actuală - de formație muzicală) provine din această parte a teatrului grecesc.

Cavea este seria de trepte unde stăteau spectatorii. Prima și ultima treaptă semicirculară aveau 62, respectiv 147,34 m lungime. Treptele au fost săpate în stâncă și, în locurile unde nu era piatră, au fost construite din zidărie. Se crede că Teatrul Antic din Taormina a putut găzdui aproximativ 5.400 de spectatori. Astăzi are 4.500 de locuri şi este încă una dintre principalele atracții ale Taorminei.

Din anii 1950, teatrul a fost folosit pentru a diverse forme de divertisment: teatru, concerte, festivalul internațional „Taormina Arte” - care durează toată vara – balet, concerte simfonice.

Aici are loc ceremonia de decernare a premiilor “David di Donatello” (eveniment cinematografic italian).































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023