Les Baux-de-Provence, Franţa – 25 iulie 2019

 Les Baux-de-Provence (în provensală: Lei Bauç de Provença) - numit în mod obișnuit doar Baux - este o aşezare în Provence-Alpes-Côte d'Azur (sudul Franței), situată în munții Alpilles, la 22 km sud de Avignon și la 15 km de Arles. Este ridicată în totalitate pe o stâncă înaltă de 250 m, cu un castel ruinat în vârf şi o perspectivă deosebită asupra văii din jur. Numele vine de la bauç = pinten stâncos în provensală. De la numele satului, vine cuvântul bauxită - minereu de aluminiu, descoperit aici pentru prima dată în 1821. Baux este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Franța și are peste 1,5 milioane de vizitatori pe an, deși are doar 22 de locuitori în partea de sus a comunei și 436 pentru întreaga comună. Locuitorii comunei sunt cunoscuți ca Baussencs sau Baussenques.

Capacitățile defensive ale Baux au făcut ca locul să fie locuit din vechime: în peștera Costapéra a fost descoperit în 1928 un loc de înmormântare colectiv de la începutul epocii bronzului. Situl a fost folosit de celți ca fort sau oppidum în jurul sec.II-lea î.Hr. În a doua parte a epocii fierului (secolele VII-VI. î.Hr.), populația de aici era sedentară, iar aşezarea era structurată ca un sat cu străzi și case. În Evul Mediu zona a devenit fortăreața unui domeniu feudal care acoperea 79 de orașe și sate. Cetatea a fost construită din sec.XI-lea până în sec.XIII, pe șapte hectare. În Evul Mediu, când clanul Les Seigneurs des Baux aveau aici reședința, ei au purtat război cu toată lumea, mergând până în Albania. Ei nu au recunoscut niciodată autoritatea regilor și împăraților francezi și au pretins că sunt descendenți din Balthazar, unul dintre cei trei magi din Betleem. Stema lor era o stea de argint cu șaisprezece ramuri, ca o amintire că - conform Evangheliei - i-a călăuzit pe cei trei înțelepți la Betleem. Motto-ul lor era: „Au hasard, Balthazar” („La întâmplare, Balthazar”).

Fiind o fortăreață medievală cetatea a avut o istorie militară tumultoasă și a făcut obiectul multor atacuri. La sfârșitul războaielor Baussenque din sec.XII, prinții de Baux au fost înfrânți. În sec.XIV, Les Baux, împreună cu Provence, a fost atașat coroanei Franței. Sub conducerea familiei Manville, satul a devenit un centru al protestantismului și chiar a încercat o revoltă împotriva coroanei. În 1631, sătui de conflict, oamenii au negociat cu regele răscumpărarea teritoriului castelului și dreptul de a demonta fortificațiile, „care erau refugiu pentru răsculați”. În 1632 Cardinalul Richelieu a ordonat distrugerea Les Baux. În 1642, orașul a fost oferit familiei Grimaldi ca marchizat. Titlul de marchiz de Baux este încă purtat de prințul de Monaco. Din punct de vedere administrativ, orașul este însă francez, iar titlul de marchiz de Baux este dat în mod tradițional moștenitorului tronului de la Monaco. Jacques, fiul actualului Prinț de Monaco Albert al II-lea, poartă printre numeroasele sale titluri pe cel de marchiz de Baux.

În 1822, bauxita a fost descoperită în zonă de către geologul Pierre Berthier. Minereul a fost extras intens până la epuizarea lui la sfârșitul sec.XX.

Partea locuită din Les Baux este – oficial - unul dintre cele mai frumoase sate din Franța. Biserica Eglise St Vincent, cu frumoasa ei clopotniță, iar - lângă Chapelles des Pénitents Blancs - o capelă cu picturi murale moderne surprinzătoare sunt puncte majore de atracţie. În total, Les Baux are 22 de comori arhitecturale clasificate ca monumente istorice.

Botanistul Bernard Girerd a catalogat aici 800 de specii de plante în 1992. În special măslin și pădure de stejar de dimensiuni mici. Specii de plante protejate, precum fulgul de nea de vară (Leucojum aestivum) și Hélianthème (Helianthemum lavandulaefolium), se găsesc la fundul văilor. Ca faună, sunt specifice vulturul Bonelli, vulturul egiptean, chircișul mic și bufnița vulturică eurasiatică. Stâncile aride găzduiesc o specie de șopârlă emblematică pentru Alpilles: șopârla ocelată. De asemenea, mistreții abundă.

Comuna produce ulei de măsline din valea Les Baux-de-Provence. Şi este cotată internaţional pentru vinurile sale roşii şi roze Coteaux-des-baux-en-provence.

La Biserica Saint Vincent din Baux-de-Provence are loc în Ajunul Crăciunului un spectacol tradiţional specific: în timpul liturghiei de la miezul nopții, o căruță trasă de un berbec, împodobită cu frunze și lumânări, aduce un miel nou-născut. Fiecare păstor, la rândul său, sărută picioarele copilului Isus, apoi trece mielul din mână în mână, înainte de a oferi o ofrandă.

În 2019, artistul german Ştefan Szczesny – care locuieşte în Saint-Tropez - a expus în tot satul Les Baux-de-Provence, împodobindu-l cu circa 30 de monumente „sculpturi în umbră”, precum și sculpturi din sticlă din Murano, ceramică și picturi.

Satul a fost locaţie pentru filmele The End of the Day (1938), Testament of Orpheus (1959) Maniac (1963) Dead Tired (1994) Ronin (1998) The Amazing Race (2001; 2017) Days of Glory (2006)


















































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023