Castelul Daniel din Vârghiș, Baraolt – 8 ianuarie 2022

De menţionat de la început că în ţinutul secuiesc Trei Scaune sunt două castele Daniel. Castelul iniţial a fost în Vârghiş, proprietar în sec.XVII fiind contele Mihaly Daniel. Având doi fii, Gabor şi Janos Daniel, contele Mihaly a decis ca fiecare să pornească pe drumul său. Astfel, Gabor a rămas în Castelul Daniel din Vârghiş, iar fratele său, Janos, a început construcţia celei de-a doua ramuri a Castelului Daniel, în Tălişoara.

Satul Vârghiș se află la 62 km de Brașov, 57 km de Sfântu Gheorghe și la 9 km de Baraolt. Castelul Daniel (de fapt un conac) este situat în centrul satului. Cu sculpturile renascentiste (perioada târzie), ornamentele baroce și extinderile clasiciste, el reprezintă una dintre cele mai spectaculoase monumente ale regiunii Baraolt. Ansamblul de clădiri este înconjurat de un gard de piatră. În partea de sud se poate observa parcul imens, cât și fațada care cuprinde emblemele castelului.

Istoria castelului poate fi împărțită în șase etape. Cel mai probabil, prima parte a clădirii datează de la sfârșitul sec.XVI (1580), deoarece cele două încăperi ale clădirii principale, cât și subsolul acestora, diferă în grosime. A doua etapă de construcție datează din 1646, fapt atestat și de tabloul din piatră cioplită situat pe fațada sudică, care prezintă emblema familiei: o lebădă, săgetată prin gât, împreună cu inițiala D și inscripția anului 46'. Castelul s-a degradat în timpul invaziei tătare din 1661. A treia etapă a lucrărilor de construire se consideră a fi realizate la începutul sec.XVIII. Proprietarul de pe vremea aceea, Daniel István (1684-1774), a construit loggia clădirii principale, o loggie renascentistă, aflată pe stâlpuri de susținere, ornamentate cu frunze de acant. Între ferestrele în formă de arc ale etajului s-a zidit un blazon cioplit din gresie care poartă inscripția anului 1745 și blazonul dublu Daniel-Pekry (emblema și numele lui Daniel István și a soției sale, Pekry Polixénia), cu ornamente vegetale. În 1797 s-a finalizat aripa castelului cu patru camere la subsol și tot atâtea la etaj, s-a realizat acoperișul mansardat al clădirii principale, iar în colțurile de SV şi NE ale castelului, s-au construit bastioane rotunde, în stil clasicist. Cu ocazia celei de a patra etapă a lucrărilor de reconstrucție, în anul 1853, din inițiativa lui Daniel Gábor (1824-1915), s-a construit aripa de nord a castelului. Între 1920-1922, în cea de-a cincea etapă, proprietarul de atunci, Daniel Ferenc (1887-1976), a atașat un turn rotund la aripa din sud-vest. Ultima restaurare s-a realizat în anul 1937, când s-a construit clădirea atașată la partea de vest a aripii castelului, respectiv prispa neorenascentistă dinspre curte. Tot atunci s-a ridicat Casa de fântână din curte, pentru a acoperi piatra fântânii, originală, datând din 1780.

În 1949 castelul s-a naționalizat și a fost transformat în sediul întreprinderilor agricole de stat, aici fiind câteva decenii grajd de oi. Castelul a fost restaurat între anii 1981-1984, după care a găzduit sediul Primăriei Vârghiș și sediul de poliție al comunei.

Castelul Daniel are în total 26 de încăperi – aproape toate goale - plus 18 ha de teren, inclusiv parcul dendrologic - din care astăzi au mai rămas doar câţiva copaci, vechi de 200-300 de ani. 

Din mobilierul original al castelului s-a păstrat doar un mic dulăpior, executat de Haáz Rezső, care în prezent se găsește în sala vânătorilor.

După ce Daniel Ferenc și copii acestuia au solicitat restituirea castelului și a domeniului lor, clădirea a fost cumpărată de Consiliul Local al orașului Esztergom din Ungaria. Se pare însă că restaurarea lui – cum s-a facut la castelul; Daniel din Tălişoara - nu constituie o prioritate, dar nici nu sunt dispuşi să-l cedeze altcuiva.












































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023