Templul lui Viracocha de la Raqch'i, Peru – 17 noiembrie 2012

Raqch'i este un sit arheologic Inca situat în regiunea Cuzco din Peru, lângă aşezarea Raqch'i. Se află pe malul râului Vilcanota, la 3480 m deasupra nivelului mării și la 110 km de orașul Cuzco. Este cunoscut şi sub numele de Templul lui Viracocha.

Situl Inca de la Raqch'i a fost un punct principal de control pe sistemul de drumuri construit incaşi, situat într-o vale cunoscută pentru locurile sale sacre. Majoritatea structurilor Inca de aici sunt înconjurate de un zid lung de 4 km - cu excepţia unei incinte formată din opt clădiri dreptunghiulare aşezate în jurul unei curţi largi, pe drumul Inca care venea din Cuzco - probabil o tamnpu (han pentru călători). 

Raqch'i este situat pe o creastă proeminentă cu vedere asupra văii din jur, care oferă o poziție defensivă naturală. Înafara zidurilor există un șanț mare, de-a lungul marginii crestei pe care se află ansamblul. Pe versanţii din apropiere sunt terase irigate.

Complexul constă din mai multe componente diferite, fiecare având o funcție specifică – de obicei religioasă sau administrativă. În apropiere se află aproximativ 220 de clădiri circulare, probabil folosite ca depozite, numite qullqas

Cea mai proeminentă construcţie a site-ului este Templul lui Viracocha - o structură dreptunghiulară enormă cu două etaje, acoperită, care măsoară 92 m lungime pe 25,5 m lăţime şi 18-20 m înălţime. Este un zid din chirpici pe o fundaţie de andezit, flancat de fiecare parte de un rând de 11 coloane. Fundațiile măsoară 4 m, iar coloanele sunt din zidărie stil Inca, completată cu chirpici. Înainte de distrugerea sa de către spanioli, se crede că templul avea cel mai mare acoperiș cu două frontoane din Imperiul Inca, cu coama deasupra peretelui central, şi întins peste coloane pe o lungime de aproximativ 25 m de fiecare parte. Cel mai mare acoperiș cu două ape cunoscut din Imperiul Inca și America precolumbiană se află în interiorul complexului Inkallaqta, dar acolo nu are un coamă pe zidul central - cum era în Templul de aici. Proporțiile uriașe ale templului Raqch’i și măreţia sa explică de ce întregul complex este denumit uneori și Templul Viracocha.

Templul este singura clădire Inca pentru care avem o relatare a modului în care oamenii ar trebui să-l parcurgă: o mişcare în zig-zag printre coloanele interioare, finalizată în faţa statuii zeului Viracocha.

Conform mitologiei incașilor, Viracocha a venit în regiunea numită de Inca Kacha dar localnicii nu l-au recunoscut și au încercat să-l atace. Când a văzut acest lucru, a făcut să cadă foc din cer și să ardă pământul din jur. Oamenii s-au dus la Viracocha cerând iertare, iar acesta a stins focurile și le-a explicat cine era. Aşa că ei au construit un altar (wak'a) pe locul unde stătuse zeul și i-au adus ofrande. Când Huayna Capac a trecut pe lângă provincia Kacha, a văzut altarul din Viracocha – aflat în mijlocul câmpiei - și a întrebat de ce se află acolo. Localnicii i-au spus despre minunea săvârşită de Viracocha, şi regele a decis ridicarea templului în amintirea acestui eveniment.

În partea de est a templului sunt 152 depozite (qullqas) rotunde aşezate în linii paralele, fiecare având aproximativ 10 m în diametru. Ele erau folosite pentru a depozita cereale (porumb şi quinoa) - folosite în scopuri ceremoniale - precum și ceramică, țesături și echipament militar. Spre deosebire de alte structuri din imperiu, nu se ştie din ce motiv, acestea nu sunt de formă pătrată.

Altă componentă a site-ului Raqch'I este Qucha („lac” în limba quechua) - un lac artificial alimentat de un izvor prin două fântâni de piatră, fin construite, cu o platformă ridicată lângă una dintre ele. Fântânile erau folosite în ritualurile de curățare și ca loc pentru ofrande. Între fântâna nordică și platformă arheologii au găsit un strat gros de cenușă, urme ale ofrandelor arse.

În cosmologia Inca, izvoarele erau considerate sacre, iar asocierea cu templul și vulcanul poate sugera că izvorul de la Raqch'i - cu fântânile sale - a fost conceput ca locul de origine al poporului K'ana menționat în legenda lui Viracocha. Potrivit unei legende, după ce Viracocha a provocat coborârea focului din cer, el a luat izvoarele, iar râurile au secat. În timp ce oamenii se rugau și începeau să moară din lipsă de apă, Viracocha le-a apărut în haine albe și cu un toiag în mână. Zeul a băgat toiagul în roca vulcanică, provocând curgerea apei. „Acesta este cel mai sacru izvor din America de Sud, Apele dătătoare de viață din Vira Cocha, unde profetul a stat odată și și-a aruncat toiagul în lavă pentru a salva o națiune pocăită de moarte” spune istoricii.

La vest de templu se află un câmp, folosit de localnici pentru agricultură, care înainte se presupunea că era un târg de târg pentru comerţ şi pentru pregătirea ceremoniilor.







































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023