Plaja şi stânca Afroditei – Cipru – 1 decembrie 2022

Golful Afrroditei este o plajă cu pietriș situată în partea de sud-vest a insulei Cipru, între Limassol şi Paphos (cam 15 Km distanţă). Unele ghiduri o consideră cea mai frumoasă plajă a insulei, deoarece combină stâncile albe cu o mare albastră strălucitoare, aer curat și climat blând. Se spune că pe cea mai mare stâncă de aici - „Stânca Afroditei” - s-a născut zeiţa frumuseţii. După legendă, zeiţa pământului Gaia (sau Geea) le-a cerut copiilor să o răzbune şi să-l omoare pe Uranus. Fiul ei, Cronos îl pândește pe tatăl său și îl mutilează cu o coasă. Uranus încearcă să scape zburând departe, dar își pierde părți din corp, și testiculele sale cad în mare. O versiune locală a legendei indică faptul că stânca Afroditei corespunde părții inferioare a corpului lui Cronos. Apare o spumă albă din care se ridică o zeiţa frumuseţii, Afrodita (Ἀφροδίτη - „cea care se ridică din spumă”). 

Legenda constituie tema mai multor tablouri pictate de artiști renumiți, cel mai cunoscut fiind cel al lui Botticelli – Naşterea lui Venus” – Afrodita ridicâdu-se din mare într-o scoică uriaşă - tablou aflat la Galeriile Ufizzi din Florenţa.

Alte versiuni ale legendei spun că de fapt prima oprire a Afroditei a fost micuța insulă Cythera, dar pentru că aceasta era prea mică, Afrodita a mers până a ajuns în Cipru.

Obiceiuri:

-          Dacă te scalzi în acest loc, te vei îndrăgosti de prima persoană de sex opus pe care o vei întâlni după ce ieşi din apă.

-          Tinerii vin aici să facă baie la miezul nopții sau înoată de trei ori în jurul pietrei. Există însă atenţionări asupra curenţilor subacvatici puternici şi a stâncilor ascuţite.

-          Se caută pietre care seamănă cât de cât cu o inimă şi se fac turnuleţe cu ele.

Numele grecesc pentru Stânca Afroditei (cea mai mare de pe plajă) este Petra tou Romiou (Πέτρα του Ρωμιού) - Stânca Grecului - nume generat de altă legendă, descrisă în poemul epic Dighenis Akritas. Acesta a fost un paznic de frontieră, pe jumătate grec (Romios) și pe jumătate arab, de unde și supranumele Digenes (cu două obârşii). În timpul Imperiului Bizantin, Creta a atacat Cipru cu o flotă de sarazini. Pentru a-și salva poporul, eroul Akritoas (Vasile) a aruncat un bolovan imens de pe muntele Troodos, asupra navelor inamice. Așa că în mijlocul mării a apărut stânca lui Petra Tou Romiou. O stâncă din apropiere este cunoscută și sub numele de Stânca Saracină.

În sfârşit, o altă legendă asociază numele lui Achni cu plaja din apropierea stâncii și consideră că aici au debarcat aheii la întoarcerea lor din Troia.































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Castelul Qusayr 'Amra, Iordania – 21 martie 2023

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024