Cascada Putnei – 8 mai 2022

Cascada (Săritoarea) Putnei este o zonă protejată situată în Judeţul Vrancea, pe teritoriul comunei Tulnici, aproape de satul Lepşa. A fost declarată Monument al Naturii în anul 1973, când au fost realizate și primele amenajări pentru vizitare. Râul Putna - la care se adaugă afluentul Tişiţa - coboară învolburat circa 80 m şi urmează, apoi, un curs îngust şi abrupt, străjuit de stânci, cu o diferenţă de nivel de peste 12 m, formând o cascadă spectaculoasă cu mai multe căderi de apă. Cascada nu impresionează prin înălţime, ci prin puterea, viteza şi debitul mare al apelor - ce se adună, apoi, într-un lac cu o adâncime ce depăşeşte pe alocuri 12 m. În aval, pe malul stâng, la circa 200 m, există o veche cascadă, părăsită de către apele râului Putna în urma mişcărilor geotectonice, moment în care acest râu şi-a schimbat cursul spre dreapta, pe albia actuală, reprezentând un fenomen unic cunoscut în România. În prezent Cascada Putnei este inclusă în Parcul Natural Putna Vrancea. Separat, rezervaţia Cascada Putnei are o suprafaţă de 10 ha, fiind cea mai mică dintre rezervaţiile din Munţii Vrancei.

Accesul la cascadă se poate face destul de ușor, fiind lângă drumul național dintre Focșani şi Târgu Secuiesc, iar traseul este amenajat cu trepte și bare de protecție. Când am vizitat-o prima oară în 2006, acestea lipseau – dar locul părea mai frumos atunci, prin sălbăticia lui

Parcul Natural Putna-Vrancea a fost înfiinţat în 2004 pe 38.204 ha (41,32% din suprafaţa judeţului Vrancea) - ocupând sectorul central-nord-vestic al Munţilor Vrancei şi acoperind tot bazinul hidrografic montan al râului Putna.






















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023