Shaki, Azerbadjan – 21 iulie 2019

Shaki (Şəki în azeră) este un oraş situat în partea de sud a lanțului muntos Caucazul Mare, la 240 km de Baku. Potrivit istoricilor azeri, numele orașului provine de la triburile Saka, care au ajuns aici în sec.VII î.Hr. și au locuit câteva secole. Saka au fost un popor iranian care a rătăcit prin nordul Mării Negre, prin pasajul Derbend până în Caucazul de Sud, și de acolo până în Asia Mică. Orașul Shaki a fost întemeiat de ei, pe fundaţia unei aşezări de la sfârșitul epocii bronzului. În izvoarele medievale, numele orașului se găsește sub diferite forme precum Sheke, Sheki, Shaka, Shakki, Shakne, Shaken, Shakkan, Shekin. Până în 1968 a fost cunoscut sub numele de Nukha (azeră: Nuxa; rusă: Нуха).

De-a lungul istoriei sale, orașul a fost devastat de multe ori și, din această cauză, cele mai vechi monumente păstrate sunt doar din sec.XVI-XIX. Mult timp Shaki a avut o mare comunitate armeană și dinastie armeană la conducere. Situat inițial pe malul stâng al râului Kish, orașul a fost mutat în locația actuală după o inundație devastatoare în 1772 și a devenit capitala hanatului Shaki. Deoarece noua locație era în apropierea satului Nukha, orașul a devenit cunoscut și sub numele de Nukha, până în 1968, când a revenit la numele Shaki. În octombrie 2008 Shaki devine membru al Ligii Orașelor Istorice Mondiale.

Oraşul şi zona sunt celebre pentru creşterea viermilor de mătase. Produsele fabricii de mătase Nukha - deschisă în 1861 - au primit o medalie la Londra în 1862. Peste 200 de companii europene aveau birouri în oraș şi cumpărau viermi de mătase în valoare de 3 milioane de ruble pe an.

Shaki avea o populație de 52.243 locuitori în 1916, din care 33.813 musulmani suniți (64,7%), 9.588 musulmani șiiți (18,4%) și 8.009 armeni (15,3%). În 2020, numai oraşul are o populație de 68.400 de locuitori.

Multe locuri publice și case din Shaki sunt decorate cu shebeke - o artă specific locală în care un cadru de lemn ţine îmbinate bucăți de sticlă colorată. Tehnica este complexă și cunoscută doar de câțiva artizani.

Palatul Shaki Khans - fostă reședință de vară a lui hanilor Shaki – este un punct de atracţie în Shaki. Construit în 1762 fără un singur cui, este unul dintre cele mai frumoase monumente ale epocii sale. În interiorul lui sunt expuse artefacte din epoca hanatului azer, precum și expoziții considerate a fi printre cele mai bune din lume. Din pacate nu l-am putut vizita, cu două zile înainte de noi fiind un accident în care a fost accidentat mortal un turist.

Castelul Shaki a fost construit de fondatorul Chelebi Khan (1743–1755) lângă satul Nukha. Zidurile cetății au o lungime de aproape 1200 m și o grosime de peste 2 m. În cetate se intră prin două porţi principale dinspre nord si sud. Cetatea conținea un complex închis, plus structuri publice și comerciale, în timp ce cartierul rezidențial era situat în afara zidurilor sale. A fost restaurată între 1958 și 1963. În romanul Hadji Murat al lui Lev Tolstoi acţiunea se petrece în cetatea Shaki.

Începând cu sec.XVIII, cinci caravanseraiuri mari (Isfahan, Tabriz, Lezgi, Ermeni și Taze) aveau locaţii în Shaki, dar numai două dintre ele au supraviețuit. Acestea au fost construite în sec.XVIII și erau folosite de negustori pentru a-și depozita mărfurile în beciuri, făceau comerț la primul etaj și locuiau la al doilea. Centrul orașului și Palatul Shaki Khans au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2019 datorită arhitecturii sale și a istoriei sale ca important centru comercial de-a lungul Drumului Mătăsii.

În cultura populară, o trăsătură a shakinienilor este simțul umorului. Eroul de povești comice al lui Shaki, Hacı dayı (unchiul Haji) este subiectul aproape tuturor glumelor din zonă.

Sub numele de Nukha, orașul este scena acțiunii din piesa lui Brecht “Cercul caucazian de cretă”. Orașul găzduiește festivalul anual Mugham și Festivalul internațional de muzică Silk Road.

Câteva personalităţi născute în oraşul Shaki: Fatali Khan Khoyski - prim-ministru al Azerbaidjanului, Ahmadiyya Jabrayilov - un activist al Rezistenței Franceze, poetul Bakhtiyar Vahabzadeh, compozitorul Jovdat Hajiyev, regizorul de film Rasim Ojagov, actorul Lutfali Abdullayev, liderul religios Hassahka Mov Mahalamm.

































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023