Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Rogoz – 25 august 2011, 28 mai 2021

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Rogoz, judeţul Maramureş, este una dintre cele mai interesante și valoroase din Transilvania. Biserica se află în Țara Lăpușului, pe valea râului Lăpuș, și a fost construită de obştea satului în anul 1663 după ce vechea biserică a fost incendiată de tătari în 1661 - eveniment evocat de inscripția de la intrare: „de când au fostu robie în arde[a]lu”. Potrivit legendei, biserica a fost realizată din trunchiurile a doi ulmi doborâți pe Dealul Popii.

În anul 1785 a fost pictată de zugravii Radu Munteanu și Nicolae Man; după cum specifică inscripția din altar. Turnul impunător al bisericii se datorează, foarte probabil, refacerilor din acel an. În naos este o inscripţie murală care atestă “anul înspăimăntator 1717, în timpul Tătarilor”, și apar semnăturile zugravilor.

Cafasul (balconul) a fost construit în anul 1834. Tot atunci au fost modificate ferestrele naosului și au fost repictate patrapetul, plafonul pronaosului și bolta naosului.

Biserica este construită din grinzi masive, încheiate în unghi drept și întărite pe alocuri cu cepuri groase de lemn. Ea prezintă două elemente de plan mai deosebite: forma absidală a părţii de vest și alcătuirea din șapte laturi a absidei altarului, în locul celor cinci obișnuite. Are un pronaos poligonal, naos dreptunghiular, iar la interior, grinda bolții naosului și consolele sunt decorate cu motivul frânghiei răsucite. Capătul vestic al grinzii principale este decorat cu un cap de zimbru, cu o stea în frunte şi cu incizii pe gât.

Exteriorul bisericii este bogat decorat: fațada sudică are în zona mediană motivul profilat al frânghiei, ușa de intrare în biserică are deschidere în acoladă și ancadrament decorat cu profil simplu de frânghie răsucită și rozete, iar în stânga ușii se află o cruce decorată cu aceleași motive. Streașina este sprijinită pe console cu terminație în cap de cal – detaliu specific, iar grinzile de sub streașină au muchiile crestate. Acoperișul este asimetric (cu circa 1,20 m față de ax) pentru a proteja „masa moșilor” - făcută din două lemne lungi de 10 m. de-a lungul fațadei nordice. Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotniță, pătrat, cu stâlpi și arcade, iar acoperișul înalt, piramidal, acoperit cu şindrilă, are patru turnulețe de colţ – construcţie tipică Ţării Lăpuşului.

Ca artă, în această biserică de lemn se întâlnesc goticul apusean naiv, ortodoxia tradițională românească și rădăcinile precreștine ale Maramureșului. Biserica „Sfinții Arhangheli” este inclusă în patrimoniul UNESCO din decembrie 1999 și se evidențiază prin frumusețea și complexitatea sa.

Am vizitat Sfântul lăcaş de două ori: în august 2011 şi în mai 2021. În prima vizită am avut plăcerea de a fi îndrumaţi de preotul paroh – care ne-a arătat şi casa muzeu şi ne-a delectat cu o demonstraţie de utilizare a tulnicului. În 2021 am aflat cu regret că preotul plecase dintre noi.














































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023