Varosha, Famagusta, Ciprul turceasc – 2 decembrie 2022

Varosha (în greacă Βαρώσια, în turcă Maraş sau Kapalı Maraș) este un cartier din sudul orașului cipriot Famagusta, în prezent abandonat. Numele derivă din cuvântul turcesc varoș ( -اروش, „suburbie”), locul fiind atunci un câmp unde pășunau animalele.

La începutul anilor '70, Famagusta era atracţia turistică a Ciprului. Între 1970 și 1974, a fost una dintre cele mai populare destinații turistice din lume aici venind celebrități ca Elisabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch, Brigitte Bardot. Locuitorii din Varosha au fugit în 1974, când orașul Famagusta a intrat sub control turc și a rămas abandonat de atunci. În prezent continuă să fie nelocuit; clădirile s-au degradat și, în unele cazuri, conținutul lor a fost jefuit de-a lungul anilor; unele străzi au fost acoperite cu vegetație, iar cartierul este în general descris ca un oraş fantomă. Natura recuperează zona, întrucât părțile metalice se corodează, ferestrele se rup, iar plantele își stabilesc rădăcinile în pereți și pe pavaj. Ţestoasele marine au fost văzute cuibărind pe plajele pustii.

În 2017, plaja Varosha a fost deschisă pentru uzul exclusiv al turcilor (ciprioții și cetățenii turci). În octombrie 2020, în urma unei decizii politice a Turciei şi a Republicii turce a Ciprului de Nord (KKTC), Varosha a fost redeschisă pentru civili. Moscheea Bilal Aga, construită în 1821 și dezafectată în 1974, a fost redeschisă pe 23 iulie 2021. Până la 1 ianuarie 2022, aproape 400.000 de oameni au vizitat cartierul. Spre surpriza mea, nu este total pustiu. Asfaltul nu este crăpat, nu este praf sau hârtii şi mizerie adusă de vânt. Străzile sunt curate şi cu ronduri de verdeaţă. Este un oraş pustiu prezentat ca obiectiv turistic. Este mult mai îngrijit decăt alte zone similare (de exemplu Pripiat - Ucraina).

Varosha a fost prezentată de Alan Weisman în cartea sa „Lumea fără noi”, ca exemplu al puterii de regenerare a naturii. Regizorul Michael Cacoyannis a descris orașul și a intervievat cetățenii săi exilați în filmul „Atticas `74” - produs în 1975. În 2021, grupul Main-De-Gloire din Belarus dedică muzica acestor locuri.
















































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023