Bayonne, Franţa – 23 august 2021

Bayonne (bască, gasconă: Baiona, spaniolă: Bayona) este un oraș din sud-vestul Franței, lângă granița cu Spania, situat la confluența râurilor Nive și Adour - la 6 Km de Atlantic. Face parte din Țăra Bascilor franceză, la granița de vest dintre aceasta și Gasconia, aici fiind sediul “Communauté d'agglomeration du Pays Basque”.

Originea numelui Bayonne este cotroversată. O variantă se bazează pe faptul că terminaţia -onne se pare că evocă un râu care traversează o localitate (ca şi Garonne). Sau poate fi derivat din radicalul latin “Baia”, cu sufixul “ona” - în sensul de „întindere mare de apă”; sau din cuvântul basc “bai” - care înseamnă „râu”, și “ona” care înseamnă „bun”, de unde „ râu bun”.

Câteva repere istorice:

-         -  În secolul I d.Hr., romanii au înconjurat aşezarea cu un zid, pentru a-i ține la distanţă pe Tarbelli, Aquitani sau proto-basci

-         - S-a găsit un castru roman – numit Lapursum - datând de la sfârșitul sec.IV, ca un loc fortificat al provinciei Novempopulania. Construcția a acoperit 6 până la 10 hectare.

-     -   Romanii au părăsit orașul în sec.IV, iar bascii au ocupat fosta provincie Novempopulania între Garona, Atlantic și Pirinei. Din amestecul dintre limba bască și latină a fost creată gascona.

-       -  În 1056 Raimond al II-lea cel Tânăr, episcop de Bazas, a construit Biserica din Bayonne, apoi Raymond al III-lea de Martres, episcop de Bayonne din 1122 până în 1125, a ridicat catedrala romanică și primul pod de lemn peste Adour.

-       -  Bayonne a intrat sub stăpânire engleză când Eleonora de Aquitania s-a căsătorit cu Henric al II-lea al Angliei în 1152. De aici erau exportate spre Anglia vinuri de Bordeaux, rășină, șuncă și lemn. Industria baioneză era dominată de construcțiile navale, iar locuitorii din zonă furnizau şi echipaje pentru vânătoarea de balene, marină comercială sau de război. Bayonne era atunci o bază militară importantă. În 1177, Richard Inima de Leu al Angliei a preluat controlul asupra lui.

-       -  Jean de Dunois – un fost camarad de arme al Ioanei d’Arc – a capturat orașul la 20 august 1451 l-a anexat Coroanei Franţei, în special datorită sprijinului episcopului de Bayonne, care a pretins că a văzut „o cruce mare albă surmontată de o coroană care se transformă pe cer într-o floare de crin”. Pierderea comerțului cu englezii a declanşat colmatarea râului care, treptat, a devenit impracticabil pentru nave.

-        - Evreii alungaţi de Inchiziţia spaniolă se aşează şi aici (Districtul Saint-Esprit), aducând specialişti în fabricarea ciocolatei, iar Bayonne și-a câștigat o reputație pentru ciocolată.

- I- Întâlnirea din 1565 dintre Catherine de Medici și trimisul lui Filip al II-lea: Ducele de Alba, este cunoscută sub numele de Interviul de la Bayonne.

-         -  În 1611-1612, directorul colegiului din Bayonne a fost numit Cornelius Jansen cunoscut sub numele de Jansénius, viitorul episcop de Ypres. Bayonne a devenit locul de naștere al jansenismului, o știință austeră care a afectat puternic monarhia lui Ludovic al XIV-lea.

-        - În timpul conflictelor generate în mediul rural francez de la mijlocul sec.XVII, țăranii din Bayonne erau lipsiți de pulbere și gloanţe. Ei au atașat cuțitele lungi de vânătoare în țevile muschetelor lor și astfel au modelat sulițe improvizate numite mai târziu BAIONETE.

- I- În același secol, Vauban a fost însărcinat de Ludovic al XIV-lea să fortifice orașul. El a adăugat o cetate construită pe un deal cu vedere la districtul San Espirit Cap do Punt.

-I - În 1808, la Castelul din Marracq a fost semnat actul de abdicare a regelui spaniol Carol al IV-lea în favoarea lui Napoleon sub „presiunea prietenească” a împăratului. În acest proces, Statutul Bayonne a devenit prima constituție spaniolă.

-     -   În 1814, Bayonne și împrejurimile sale au fost scena luptei dintre trupele napoleoniene și spanio-anglo-portughezi. coaliție condusă de Ducele de Wellington. A fost ultima dată când orașul a fost sub asediu.

-       - Tratatul de la Bayonne, încheiat la 2 decembrie 1856 a fixat granița franco-spaniolă din zonă - până la granița dintre Navarra și Aragon.

-        -  La 5 aprilie 1942, Aliații au făcut o încercare de aterizare în Bayonne, dar după ce o barjă a pătruns cu mare dificultate în Adour, operațiunea a fost anulată.

-       -  Una din cele mai importante familii a fost familia Gramont, care a dat numeroşi căpitani și guvernatori în Bayonne între 1472 și 1789, precum și primari, post care a devenit ereditar din 28 ianuarie 1590 prin concesionarea lui Henric al IV-lea către Antoine al II-lea de Gramont. Din sec.XV au locuit în Château Neuf, apoi în Château-Vieux de la sfârșitul sec.XVI.

 Oraşul beneficiază de mai multe poduri frumoase, atât peste Nive, cât și peste Adour. Numim doar doua:

i. Podul Saint-Esprit peste Adour, în amonte de confluența cu râul Nive. În 1845, podul vechi, făcut din lemn, a fost reconstruit în zidărie, cu șapte arcade susținând o punte de 230 m. A fost numit întâi Podul Nemours în onoarea lui Ludovic de Orleans, care a pus prima piatră, iar ulterior a fost botezat Saint-Esprit. Până în 1868 el avea o parte mobilă lângă malul stâng. A fost extins în 1912 pentru a facilita circulația trăsurilor trase de cai și a vehiculelor cu motor.

ii. Podul Pannecau peste Nive, a fost numit întâi podul Bertaco și a fost reconstruit din zidărie sub Napoleon al III-lea. Potrivit istoricilor, „o ordonanță municipală din 1327 prevedea întemnițarea oricărei femei certărețe cu caracter rău într-o cușcă de fier aruncată în apele râului Nive de pe pod. Practica a durat până în 1780" Această pedeapsă are numele de cubanhade.

 În cultură:

-       -  În romanul lui Ernest Hemingway “The Sun Also Rises”, trei dintre personaje vizitează Bayonne în drum spre Pamplona, ​​​​Spania.

-       -  În romanul lui Kim Stanley Robinson “The Years of Rice and Salt” (2002), Bayonne este primul oraș recolonizat de musulmani după depopularea totală a Europei de către ciumă (Moartea Neagră). Numiți „Baraka”, primii colonizatori ai săi au fost alungați ulterior de rivalii din Al-Andalus și au fugit în Valea Loarei, unde au fondat orașul Nsara.

-      -  În romanul lui Trevanian, “Shibumi”, Hannah a fost numită „o curvă din Bayonne” de către bascile bătrâne dintr-un sat din Țara Bascilor de Nord.

-     -  Cea de-a șaptea piesă a albumului Dust Bowl al lui Joe Bonamassa se intitulează The Last Matador of Bayonne.

-       - Albumul Life is Elsewhere, al trupei engleze Little Comets, conține o melodie intitulată Bayonne.


































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023