Castelul Qusayr 'Amra, Iordania – 21 martie 2023

Qusayr 'Amra sau Quseir Amra este un castel din deşert, situat în estul Iordaniei, la aproximativ 85 km de Amman. Împreună cu alte fortificaţii similare (Qasr Al-Kharanah, Qasr al-tuba), este amplasat pe o rută importantă care lega Arabia de Siria. A fost construit între anii 723 și 743, de către Walid Ibn Yazid, viitorul calif omeiad Walid al II-lea. Structura abandonată a fost redescoperită de Alois Musil în 1898, cu frescele făcute celebre în desenele artistului austriac Alphons Leopold Mielich pentru cartea lui Musil. Considerat unul dintre cele mai importante exemple de artă și arhitectură islamică timpurie, castelul Al Amra a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1985.

Este o clădire joasă din calcar și bazalt. rămășița unui complex mai mare, extins pe 25 ha, menit ca retragere regală, fără vreo funcție militară. Blocul de nord, înalt de două etaje, are un tavan cu trei bolți peste intrarea principală pe fațada de est. Aripile vestice prezintă bolți sau cupole mai mici. Una din camere este o baie - una dintre cele mai vechi rămășițe rămase ale unui hamam din lumea istorică musulmană.

La sfârșitul anilor 1970, o echipă spaniolă a restaurat frescele; acestea au fost curățate de funingine iar apoi s-au acoperit cu un strat de șelac pentru protecţie. Deoarece pelicula de șelac s-a dovedit dăunătoare (culoarea s-a modificat în timp şi a acoperit frescele), a fost îndepărtată în timpul unui proiect de conservare în 1996. În timpul și după procesul de îndepărtare, șelacul a făcut, de asemenea, să se desprindă o parte din vopsea de pe perete.

Qusayr 'Amra este remarcabil tocmai pentru aceste fresce, apreciate atât pentru valoarea artistică, căt și pentru reliefarea evoluției artei islamice, în special din perioada omeyadă. Frescele de pe pereţi şi pe tavanele din interior înfățișează - printre altele - un grup de domnitori, scene de vânătoare, scene de dans care conțin femei goale, meșteri lucrători, un „ciclu al lui Iona”, şi prima reprezentare cunoscută a raiului pe o suprafață emisferică, însoțită de figurile zodiacului.

Una din cele mai importante imagini este fresca intitulată „Șase regi”, care înfățișează califul omeiad și conducătorii regatelor cu care era în contact. Conform detaliilor și inscripțiilor, regii reprezentați sunt împăratul bizantin, regele vizigot Roderic, șahul persan sasanid, negusul Etiopiei şi împăratul Chinei.

Povestea lui Iona și a balenei (comune Bibliei şi Coranului) este descrisă de patru ori în frescele de pe culoarul de vest; acestea sunt cele mai vechi imagini cunoscute ale lui Iona în arta islamică.

Pe peretele de nord al culoarului de vest, există o frescă mare a unei femei nud înotând. Nu se știe pe cine reprezintă femeia, dar datorită stilului clasic și roman târziu, au fost sugerate diverse personaje mitologice. Vizavi de acest perete este fresca lui al-Walid aşezat pe tron.

Apodyterium, sau vestiarul, este decorat cu scene cu animale aflate în diverse activități umane, în special interpretând muzică. Se crede că trei fețe înnegrite de pe tavan reprezintă etapele vieții. Creștinii din zonă cred că figura din mijloc este Isus Hristos.

Pe pereții și tavanul tepidariumului (baia caldă), sunt plante și copaci asemănători cu cei din mozaicul de la Moscheea Omayyad din Damasc. Trei fresce înfățișează femei – complet goale - care fac baie. Probabil erau reprezentări de zeiţe, deoarece femeile nu aveau voie să intre în băi, iar bărbaților li se permitea să intre doar dacă erau acoperiți cel puţin parţial – ceea ce se vede şi în câteva fresce.

Caldarium sau cupola emisferică a băii fierbinți are o reprezentare a cerului în care este înfățișat zodiacul, cu 35 constelații identificate. Se crede că este cea mai veche imagine a cerului nopții pictată pe o suprafață curbată. Singura eroare vizibilă este ordinea stelelor - în sens invers acelor de ceasornic - ceea ce sugerează că imaginea a fost copiată de pe o suprafață plană.

La sud-est de clădire se află o fântână, de 40 m adâncime, completată cu mecanismul de ridicare a apei - acționat de animale - și un sistem de conducte şi bazine.

















































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023