Teatrul Mihai Eminescu, Oraviţa

 Primul teatru din România și sud-estul Europei, Teatrul Vechi Mihai Eminescu a fost construit între anii 1814-1817 în stil baroc vienez, după proiectele arhitectului macedo-român Ion Niuny (Niuni). Interiorul reprezintă o copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena, fiind decorat după proiectele arhitectului vienez Ieronimus Platzger. Teatrul a fost inaugurat în data de 5 octombrie 1817, în prezența familiei imperiale – împăratul Francisc I de Habsburg-Lorena și împărăteasa Carolina-Augusta de Bavaria. Inaugurarea este puţin ciudată. Au loc două spectacole: unul pe 5 octombrie, altul pe 7 octombrie 1917. Pentru a nu mediatiza faptul că va veni la inaugurare, familia imperială a pretextat o călătorie prin Banatul montan care includea Sasca Montană şi Bozovici. În aşa fel încât suita imperială şi alte 77 persoane oficiale au putut participa la cel puţin unul din cele două spectacole, primul după J. von Weisenthurn, celâlalt după Fr. Ziegler.

Clădirea teatrului are o lungime de 36 m și o lățime de 15 m, ornamentele sunt în stil rococo, iar cortina mare a fost pictată de Francisc Zech, directorul Școlii Gimnaziale din Oravița. Pe scena teatrului a fost montată prima dată opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei lui Vasile Alecsandri. De asemenea, este prima clădire din Europa iluminată artificial, cu lămpi pe acetilenă. Scaunele din sala de spectacole a teatrului datează din 1893. Până în anul 1918 pe scena teatrului sunt prezente trupe profesioniste de teatru, muzică și balet din toată Europa: Budapesta, Viena, Berlin, Roma, München, Moscova, Alicante ș.a. Între 1872 și 1873 a fost schimbată structura de rezistență a clădirii, elementele de construcție fiind piatra și lemnul. Oțelarii de la Reșița au făcut un experiment cu o rețetă care conținea oțel, fontă și carbon, rețetă utilizată pentru consolidarea teatrului și introdusă și de Gustave Eiffel în fragmentele de bază și până la primul nivel ale Turnului Eiffel.

Teatrul de la Oravița este celebru și prin numele pe care îl poartă, Mihai Eminescu fiind prezent aici în luna august a anului 1868, în calitate de sufleor și al doilea secretar al lui Mihai Pascaly, atunci când a avut loc o reprezentație în cadrul turneului susținut de Societatea Dramatică a Artiştilor Superiori din Bucureşti. Un alt eveniment remarcabil a fost concertul extraordinar susținut de compozitorul George Enescu, prietenul profesorului și componistului Karl Kanz din Oravița, în data de 5 noiembrie 1931, fiind acompaniat de ,Nicolae Caravia.

Pozele din album datează din 2016, când am vizitat teatrul pentru prima oară. La a doua trecere pe aici, în martie 2024, am găsit clădirea în stadiu de şantier. Reabilitarea se face cu fonduri europene de aproximativ 2 milioane de euro, accesate de administrația Ursu prin ADR Vest. Totul trebuia redeschis - conform proiectului – în 2022. Dar după cum arăta în vizita noastră prin interior…nici o speranţă nici măcar pentru 2024.






























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023