Mânăstirea Kykkos, Cipru – 22 noiembrie 2022

 Mânăstirea Kykkos este unul dintre locaşurile de cult din Insula Cipru trecute pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Situată în regiunea văii Marathasa, ea este cea mai bogată și mai fastuoasă de pe insulă și se află în partea vestică a Munţilor Trodos, la 1318 m altitudine. Închinată Panagiei (Fecioarei Maria), mănăstirea posedă una dintre cele trei icoane atribuite Evanghelistului Agios Loukas (Apostolul Luca). Icoana - acoperită cu argint aurit - se află într-un altar din carapace și sidef care stă în fața iconostasului.

Originea numelui este controversată. Potrivit unei tradiţii, numele de "kykkos" (sau "kokkos") este legat de o anumită specie de stejar ce creşte în zonă ("kermes oak" - latinescul "quercus coccifera"). Altă legendă povesteşte despre o pasăre cu voce umană care zbura prin zonă, prevestind înființarea Mănăstirii: „Kykkou, Kykkou, dealul kykkos/ O mănăstire va ocupa acest loc/ O fată de aur va intra și niciodată nu va ieşi din nou”. Numele complet al mănăstirii este „Sfânta, Regală și Stavropegică Mănăstire a Fecioarei din Kykkos”. O mănăstire este considerată stavropegică sau patriarhală atunci când este autoritatea direct a Patriarhului ecumenic. În conformitate cu tradiția Bisericii Ortodoxe, când o mănăstire este întemeiată în jurisdicția Patriarhului, acesta are dreptul de a trimite o cruce, care este așezată la temeliile ei.

Mânăstirea Kykkos a fost întemeiată la sfârsitul sec.XI de către împăratul bizantin Alexios I Comnenul. Guvernatorul insulei era Manuel Boutoumites, care – neputând suporta căldura verilor din Nicosia, făcea călătorii frecvente în zone mai răcoroase. În timpul unei astfel de vacanţe, Boutoumites a întâlnit un pustnic eremit, cu numele de Isaia. Se spune că pustnicul are un comportament indiferent faţă de guvernatorul bizantin de aici, motiv pentru care este pedepsit. Curând însă, Boutomites este lovit de o boală gravă ce îl face să jure că va cere iertare ascetului, dacă se va vindecă. Tămăduirea are loc, dar Isaia îi solicită să-l ajute să aducă în Cipru icoana Fecioarei Maria, pictată de Apostolul şi Evanghelistul Luca, la 7 ani după moartea şi învierea lui Iisus Hristos. Icoana se afla în palatul imperial din Constantinopol, adusă din Egipt. Ajuns la Constantinopol, Isaia a vindecat-o în mod miraculos de paralizie pe fiica împăratului Alexios I Comnenos (1081-1118 d.Hr.). Drept răsplată, el a cerut icoana și, deși îndurerat de perspectiva pierderii comorii, împăratul a trimis-o în Cipru, împreună cu fondurile necesare construirii unei mănăstiri unde să fie păstrată relicva sfântă. Isaia va întemeia Mânăstirea Kykkos, devenind şi primul stareţ al locaşului. Mănăstirea a ars de mai multe ori și nu a mai rămas nimic din structura originală.

Biserica centrală actuală a mânăstirii este ridicată ca o mică basilică; iconostasul datează probabil din sec.XVIII, iar o parte dintre icoanele catapetesmei aparţin sec.XVII. Unele fresce sunt realizate de diverşi pictori, inclusiv români. Sub dominaţia otomană, creştinilor li s-a interzis folosirea clopotelor în serviciul divin. Abia spre sfârşitul sec.XIX mânăstirilor li s-a permis construirea de clopotniţe. Kykkos are în clopotniţa ei 5 clopote, cel mai greu - de 1.280 kg - fiind dăruit de către ţarul rus Petru cel Mare, si soţia acestuia, Catherine.

Clădirile din jurul bisericii centrale au fost construite în perioada 1700 - 1755. Astăzi, mânăstirea Kykkos păstrează o bibliotecă cu 15.000 de volume tipărite - unele datând din sec.XVI - peste 100 de manuscrise greceşti, unele fragmente fiind din sec.X. Manuscrise din Kykkos, sunt astăzi păstrate în Biblioteca Naţională din Paris, în Biblioteca Vaticanului şi în marile biblioteci ale Europei.

Stilul iconografic al icoanei Maicii Domnului numită "Kykkotissa" este specific şi începând cu sec.XVII icoanele tip "Kykkotissa" se răspândesc în tot spaţiul creştin ortodox. Potrivit surselor documentare, icoana a stat descoperită cât timp s-a aflat în palatul imperial. În 1576, ea a fost acoperită cu argint bogat ornamentat, schimbat în anul 1795.

Mănăstirea produce băuturi spirtoase de Zivania și alte băuturi alcoolice (recomand cu căldură vinul produs aici) și organizează târguri religioase pe 8 septembrie (Nașterea Fecioarei) și 15 august (Adormirea Maicii Domnului). De remarcat că aici a slujit primul președinte al Ciprului, Arhiepiscopul Makarios al III-lea, în calitate de novice.














































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023