Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

 În zona de coastă a insulei sud-coreene Jeju există o ocupaţie specifică femeilor de aici. Sunt femei-scafandru sau “femeile mării”. În coreeană haenyeo (Hae-Nyo). Comunitatea de femei haenyeo, unele în vârstă de 80 de ani, se scufundă – întotdeauna în grup - până la 10-15 m sub apă, în costume de neopren dar fără mască de oxigen, pentru a aduna crustacee (abalone). Ele pot lucra până la şapte ore pe zi, 90 de zile pe an, ţinându-şi respiraţia sub apă până la 4-5 minute la o scufundare şi scoţând un strigăt unic la ieşirea la suprafaţă, sumbisori. Înainte de o scufundare, se spun rugăciuni către Jamsugut, zeiţa mării, pentru a cere siguranţă şi o captură abundentă.

Haenyeo sunt clasificate – în funcţie de nivelul de experienţă - în trei grupuri: hagun, junggun şi sanggun, sanggun-ul oferind îndrumare celorlaltor. Cunoştinţele sunt transmise tinerelor prin intermediul familiilor, şcolilor, cooperativelor locale de pescuit care deţin drepturile de pescuit din zonă, asociaţiilor haenyeo, Şcolii Haenyeo şi Muzeului Haenyeo.

Primele înregistrări despre haenyeo care prind abalone datează din 1629. Ele făceau scufundări în haine de bumbac (mulsojungi) fără echipament adecvat până în anii 1970, când au apărut costumele de neopren.

Unul din motivele principale pentru care această ocupaţie este exlusiv feminină a fost aceea că o perioadă lungă de timp, pe insula Jeju erau mult mai multe femei decât bărbaţi. Un alt motiv a fost războiul din Coreea, care le-a împins pe femeile de pe insulă să se angajeze în activităţi economice, dintre care cea mai remarcabilă era recoltarea fructelor de mare. Am găsit şi justificarea că trupul feminin are un strat de grăsime care îl protejează mai bine termic la contactul cu apa rece.

Multe crustacee sunt oferite – ca o piaţă volantă ad-hoc – chiar în zona stâncilor unde au fost recoltate. Sau în zone umblate de turişti. Pot fi consumate direct de către connaiseurs. Crude, bineînţeles.

Cultura haenyeo de Jeju a fost înscrisă, în 2016 pe Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii

O preocupare similară există şi în insulele Honshu şi Shikoku din Japonia (vezi filmul James Bond, “Trăieşte numai de două ori”). Aici femeile scufundătoare se numesc Ama şi pescuiesc nu numai crustacee comestibile, ci şi perle sau diverse cochilii valoroase.

În prezent se estimează că există cam 29000 de scufundătoare în Japonia și Coreea.

De asemenea, în tribul Yahgan din Ţara de Foc, femeile ama poartă întreaga responsabilitate a hrănirii comunității cu moluștele și crustaceii pe care-i pescuiesc în ape cu temperaturi medii de 50C.





















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023