Site-ul arheologic Agrigento, Sicilia – 27 aprilie 2023

Agrigento (Girgenti sau Giurginti în siciliană) este un oraș din sudul Siciliei. Potrivit lui Tucidide, a fost fondat în jurul anilor 582-580 î.Hr. de către coloniștii greci din Gela (estul Siciliei), împreună cu alți coloniști din Creta și Rodos. Fondatorii (oikistai) noului oraș - numit Akragas (după un râu din apropiere) - au fost Aristonous și Pystilus, fiind ultima mare colonie grecească ridicată în Sicilia şi unul dintre orașele importante din timpul epocii de aur a Greciei antice. Akragas controla principala rută terestră dintre strâmtoarea Siciliei şi Marea Tireniană, aceasta fiind un factor cheie în prosperitatea sa economică din sec.VI-V î.Hr. Platon, văzând nivelul de trai al locuitorilor, a remarcat că „ei construiesc așa cum intenționează să trăiască pentru totdeauna, totuși mănâncă ca şi cum aceasta ar fi ultima lor zi”.

Theron, un membru al familiei Emmenid, a ajuns tiran (conducător) al Akragasului în jurul anului 488 î.Hr. El s-a aliat cu Gelon, tiranul Gelei și Siracuzei şi prin anul 483 î.Hr. a cucerit Himera, un oraş vecin. Tiranul Himerei a chemat în ajutor pe cartaginezi, care au debarcat în Sicilia în 480 î.Hr., dar au fost învinși de forțele combinate ale lui Theron și Gelon în bătălia de la Himera. Drept urmare, Akragas a ajuns să controleze o zonă de aproximativ 3.500 kmp din centrul insulei. Atunci au fost realizate – cu munca prizonierilor transformaţi în sclavi - o serie de construcții din Valle dei Templi, inclusiv Templul lui Zeus Olimpianul și un rezervor masiv Kolymbethra. Theron a trimis echipe să concureze la Jocurile Olimpice și la alte competiții panelene din Grecia continentală. La scurt timp după moartea lui (472 î.Hr), Hiero I al Siracuza (fratele și succesorul lui Gelon) a invadat Akragas. Un grup oligarhic numit „cei o mie” a fost la putere câțiva ani la mijlocul sec.V î.Hr., dar a fost răsturnat; tradiția literară îi conferă filozofului Empedocle un rol decisiv în aceste evenimente. Apoi Akragas este învinsă de Siracuza într-o bătălie pe râul Salso, ceea ce are ca efect începerea dominaţiei Siracuzei în Sicilia şi faptul că cetatea a încetat să mai bată monede. După unele surse, oraşul avea atunci o populație de 200.000 de oameni, dintre care 20.000 erau cetățeni – estimare care a generat multe controverse.

Akragas a fost disputat între romani și cartaginezi în timpul primului război punic. Romanii au asediat orașul în 262 î.Hr., l-au capturat și au vândut populația ca sclavă. Deși cartaginezii au recucerit orașul în 255 î.Hr., acordul final de pace a dat Romei Sicilia punică - inclusiv Akragas. Şi în al Doilea Război Punic (218–201 î.Hr.), Roma și Cartagina s-au luptat pentru a-l controla. Romanii l-au capturat în final în 210 î.Hr. și l-au redenumit Agrigentum, deși a rămas încă multe secole o comunitate vorbitoare de greacă. În sec.II î.Hr., Scipio Africanus Minor a dăruit orașului o statuie a lui Apollo - găzduită în Templul lui Asclepius - ca simbol al alianței lor în timpul celui de-al treilea război punic. Locuitorii orașului au primit cetățenia romană deplină după moartea lui Iulius Caesar în 44 î.Hr, iar orașul a fost promovat la statutul de colonie de către Septimius Severus și redenumit „Colonia Septimia Augusta Agrigentorum”.

După căderea Imperiului Roman de Apus, orașul a trecut succesiv în mâinile Regatului Vandalic, Regatului Ostrogot al Italiei și apoi Imperiului Bizantin. În 828 d.Hr., sarazinii au capturat şi ultimele resturi ale orașului, iar forma arabă a numelui său a devenit كِركَنت (Kirkant) sau جِرجَنت (Jirjant). După cucerirea normandă a Siciliei, orașul și-a schimbat numele în Girgenti. În 1860, locuitorii au susținut sosirea lui Giuseppe Garibaldi în timpul Expediției celor O Mie. În 1927, Benito Mussolini prin „Decretul Lege nr. 159, 12 iulie 1927” a introdus versiunea actuală italianizată a numelui latin, iar ulterior, la sugestia lui Andrea Camilleri - un scriitor sicilian de origine agrigentină – în 2016 centrul istoric al orașului a fost redenumit Girgenti.

Vechiul Akragas acoperă o suprafață uriașă - din care o mare porţiune nu este încă neexcavată -  specifică fiind Valle dei Templi ("Valea Templelor"), situată în partea de sud a orașului antic, şi are 7 temple grecești în stil doric datând din sec.VI-V î.Hr., toate monumente UNESCO. Cele mai bine conservate temple sunt două clădiri atribuite zeițelor Hera și Concordia. Al doilea templu este remarcabil de intact, datorită faptului că zona din jurul lui a fost mai târziu reutilizată de primii creștini drept catacombe - cu morminte săpate din stânci - iar în 597 d/Hr. a fost transformat într-o biserică creștină. Celelalte temple sunt mult mai fragmentare, fiind afectate de cutremure. Cel mai mare este Templul lui Zeus Olimpianul, construit pentru a comemora Bătălia de la Himera din 480 î.Hr.; se crede că a fost cel mai mare templu doric construit vreodată. Multe pietre din acest templu au fost luate în sec.XVIII pentru a construi digurile din portul Empedocle. Templele dedicate lui Hephaestus, Heracles și Asclepius au fost, de asemenea, construite în zona sacră, care include şi un sanctuar al lui Demeter și Persefone (cunoscut anterior ca Templul lui Castor și Pollux); semne ale incendiilor puse de cartaginezi în 406 î.Hr. au rămas vizibile pe pietrele sanctuarului.

Ȋn Valea Templelor se mai află o zonă ocupată de o mică grădină botanică, precum şi un spaţiu deschis dedicat eroilor contemporani implicaţi în istoria Siciliei (mai ales în lupta cu Mafia).

Personalităţi legate de Agrigento: (1) Empedocles (sec.V î.Hr.) - filosof presocratic grec, fost cetățean al vechiului Akragas. (2) Tellias din Akragas - descris în izvoarele antice ca un om ospitalier; când 500 de călăreți au fost găzduiți cu el în timpul iernii, el a dat fiecăruia o tunică și o mantie. (3) Karkinos din Akragas - tragedian. (4) Tigellinus - prefect al Gărzii Pretoriane și asociat al împăratului Nero, aparținea unei familii de origine greacă din Agrigento. (5) Paolo Girgenti (1767–1815) - un pictor, fost președinte al Accademia di Belle Arti di Napoli, născut la Agrigento. (6) Luigi Pirandello (1867-1936) - dramaturg și laureat al Premiului Nobel pentru literatură, născut la Contrada u Càvusu din Agrigento. (7) Giovanni Leone (n. 1967), geofizician și vulcanolog italian, născut la Agrigento. (8) Vinnie Paz (n. 1977) - rapperul și textierul italo-american din grupul de hip-hop underground din Philadelphia Jedi Mind Tricks. (9) Frankie Carbo (n. 1904) – component al mafiei din New York City din familia criminală Lucchese și promotor în boxul profesionist. (10) Larry Page (n. 1973) - co-fondator al Google, devenit cetățean de onoare al Agrigento pe 4 august 2017.















































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023