Trondheim, Norvegia – 7 iulie 2023

Trondheim (Engleză: Trɒn(d)haɪm, Sami: Tråante) este un oraș din centrul Norvegiei, situat pe o peninsulă pe malul sudic al fiordului Trondheims, la gura râului Nidelva. A fost fondat în 997 de regele Olaf I Tryggvason cu supranumele Kaupangen (piață sau loc de tranzacționare) și a servit drept capitală a Norvegiei din epoca vikingă până în 1217. Olaf  a construit aici o biserică și o reședință regală, Kongsgård. Orașul a fost un important centru de pelerinaj, datorită legendei conservării miraculoase a trupului regelui Olaf al II-lea Haraldsson (mai târziu Sfântul Olaf), care fusese îngropat acolo după moartea sa în bătălia de la Stiklestad (1030). Orașul a prosperat ca centru comercial și de transport maritim, dar a decăzut după ce Liga hanseată a câștigat controlul asupra comerțului din nordul Europei și a făcut din Bergen portul principal. În sec.XVI-XIX, orașul a fost devastat de cel puţin 15 incendii care au cauzat pagube mari, deoarece aproape toate clădirile sale erau din lemn. De exemplu, incendiul din 1651 a distrus 90% din toate clădirile din interiorul aşezării. După „Incendiul Horneman” din 1681, a avut loc o reconstrucție aproape totală a orașului, supervizată de generalul Johan Caspar von Cicignon, originar din Luxemburg. Au fost create străzi largi, cum ar fi Munkegata, pentru a limita pagubele cauzate de viitoarele incendii. Oraşul a suferit daune majore în războaiele din sec.XVII-lea cu Suedia. Expansiunea modernă datează din 1877, când a fost finalizată prima legătură feroviară cu Oslo. Actuala municipalitate a fost înființată în 1964, când Trondheim a fuzionat cu Byneset, Leinstrand, Strinda și Tiller; s-a extins în continuare la 1 ianuarie 2020, când Trondheim a fuzionat cu Klæbu. 

Timp de secole, Trondheim a fost cel mai nordic oraș comercial din Europa, dându-i un sentiment de „marginea lumii”; locuitorii îşi numesc orașul capitala istorică, religioasă și tehnologică a  Norvegiei. Astăzi este al treilea cel mai populat municipiu din Norvegia și a patra zonă urbană ca mărime.

Orașul a fost numit inițial Nidaros (degajarea râului Nid) de către Olav Tryggvason. Numele Trøndelag însemna inițial „zona de drept a Trønder (oamenilor)” (legea Trønder). În timpul Evului Mediu târziu, oamenii au început să numească orașul doar Þróndheimr. În perioada dano-norvegiană, numele orașului a fost scris Trondhjem. Numele Nidaros a fost reintrodus ca nume oficial al orașului de la 1 ianuarie 1930 până la 6 martie 1931, revenindu-se la cel iniţial prin votul locuitorilor.

Trondheim a fost ocupat de germani între 9 aprilie 1940 şi 8 mai 1945, care l-au numit Drontheim. Forța de invazie a fost formată din crucișătorul german Admiral Hipper , 4 distrugătoare și 1700 de trupe austriece de munte. Germanii au transformat orașul și împrejurimile sale într-o bază majoră pentru submarine (inclusiv buncărul DORA I).

Cea mai înaltă altitudine a municipiului este dealul Storheia, la 565 m deasupra nivelului mării. Între 23 mai și 19 iulie, când cerul este lipsit de nori, noaptea rămâne suficient de lumină încât să nu fie nevoie de iluminare artificială în aer liber. La solstițiul de iarnă, soarele răsare la 10:01, rămâne foarte jos deasupra orizontului și apune la 14:31. În oraş pot fi văzute animale sălbatice: vidre, castor, bursucii, vulpile roșii. Elanii și căprioarele sunt obișnuite pe dealurile din jurul orașului și uneori coboară în oraș, mai ales în luna mai. Din 2002 până în 2017, în Bymarka a trăit un gluton (specie de jder, în engleză wolferine).

Obiective principale:

1.             - Catedrala Nidaros, construită începând cu 1070, este cel mai important monument gotic din Norvegia și a fost cel mai important loc de pelerinaj creștin din Europa de Nord în Evul Mediu. Legenda spune că a fost construit peste mormântul Sfântului Olav, patronul Norvegiei. Catedrala este în restaurare din 1869 și, fiind singura biserică de stat din Norvegia, obține subvenții prin bugetul de stat. Construită în stil normand-gotic, este cea mai nordică catedrală medievală din lume și a doua ca mărime din Scandinavia. În Evul Mediu și după 1814, Catedrala Nidaros a fost biserica de încoronare a regilor norvegieni. Regele Haakon al VII-lea a fost ultimul monarh care a fost încoronat acolo, în 1906. Începând cu regele Olav al V-lea în 1957, încoronarea a fost înlocuită cu sfințirea. În 1991, actualul rege Harald al V-lea și regina Sonja au fost sfințiți în catedrală.

2.               - Stiftsgården este reședința regală din Trondheim, construită inițial în 1774 de Cecilie Christine Schøller. Cu 140 de camere care constituie 4.000 mp, este probabil cea mai mare clădire din lemn din Europa de Nord și a fost folosită de membrii regali și de oaspeții lor încă din 1800.

3.               - Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) este principala universitate tehnică din Norvegia și contribuie substabţial la profilul social și la economia orașului. Din cei 210.000 de locuitori ai Trondheim (2020), 42.000 sunt studenți la NTNU (2019). De remarcat clădirea rotundă, de culoare roşie a societăţii Studentersamfundet i Trondhjem, Datată 1929, se află în capul podului care traversează râul spre sud de centrul orașului.

4.            - DORA 1 este o bază submarină germană care a găzduit a 13-a flotilă de submarine în timpul ocupației Norvegiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi buncărul adăpostește arhivele orașului, arhivele universitare și de stat. Mai recent, DORA a fost folosită ca loc de concert.

5.           - Râul Nidelva curge prin Trondheim având pe ambele maluri vechile clădiri cu depozite. Podul Orașului Vechi se află la extremitatea de intrare în oraş, oferind o imagine superbă asupra râului.

6.            - Cetatea Kristiansten, construită între 1681–1684, este situată pe un deal la est de Trondheim. A respinsun atac suedez în 1718, dar a fost dezafectată în 1816 de prințul moștenitor Charles John.

7.             - Torvet este piața centrală a orașului Trondheim. Înconjurată de magazine și cafenele, este adesea folosită pentru evenimente. Trondheim Torg este unul dintre cele mai mari centre comerciale ale orașului. În piaţă este o statuie a lui Olav Tryggvason, montată pe vârful unui obelisc. Baza statuii este și un cadran solar.

8.            - Iar o statuie a lui Leif Ericson este situată pe malul mării, aproape de vechea clădire vamală. Statuia este o replică, originalul fiind situat într-un port de agrement din Seattle.

Trondheim era numele unei planete din seria de romane Hundred Worlds of the Ender's Game.

Trondheim servește probabil drept inspirație pentru orașul fictiv Tronjheim în Ciclul moștenirii.

Personalităţi originare din Trondheim: Anna Munch (1856–1932) – romancier şi dramaturg. Liv Ullman (născută în 1938) - actriță și regizor.



























































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023